Sezonul rece se apropie şi este timpul să ne pregătim centrala termică pentru ca aceasta să funcţioneze la parametrii normali toată iarna. Astfel, în cazul centralei termice pe gaz, este foarte importantă verificarea periodică efectuată de o firmă autorizată ISCIR.
Un alt pas îl reprezintă optimizarea consumului de gaze naturale. În mod normal ne interesăm încă de când facem achiziţia centralei cât consumă o centrală pe gaz într-o lună. Dacă ne dorim să nu plătim suplimentar este momentul să verificăm funcţionarea corectă a elementelor centralei.
Identificarea eventualelor defecte
Pregătirea centralei termice pentru sezonul rece implică identificarea eventualelor defecte care pot duce la accidente: verificarea şi aerisirea caloriferelor, verificarea alimentării cu gaze şi apă a centralei şi a presiunii, verificarea bateriilor de la termostat, verificarea robinetelor de la centrală/calorifere, precum şi a ţevilor, a coşului de evacuare, curăţarea filtrelor de sub centrală (de un specialist), verificarea valabilităţii verificării periodice ISCIR (o dată la 2 ani), verificarea tensiunii de alimentare a centralei.
Reducerea riscurilor de defecţiune iarna
Dacă efectuăm verificările necesare înainte de a pune centrala în funcţiune vom reduce până spre zero şansele că aceasta să se defecteze chiar în momentul în care avem cea mai mare nevoie de ea. Întreţinerea centralei are scopul asigurării bunei funcţionări pentru perioade lungi de timp. Acesta este scopul reviziilor şi reparaţiilor şi de aici apare necesitatea efectuării lor periodice în mod obligatoriu.
Optimizarea consumului de combustibil
Există mai multe trucuri care ne pot ajuta să optimizăm consumul centralei noastre. Primul este pe cât de simplu pe atât de eficient. Acesta presupune închiderea centralei atunci când nimeni nu este acasă. Dacă temperaturile din exterior sunt extrem de scăzute atunci vom seta termostatul să pornească la temperaturi mai mici decât atunci când suntem acasă. Astfel vom şti că centrala va porni periodic şi excludem riscul îngheţului.
Cum obţinem un consum optim
Temperatura apei încălzite de centrala termică este foarte importantă în ceea ce priveşte consumul. Pentru a face economie la gaze vom seta temperatura apei la 48-50˚C. Astfel nu o vom mai combina cu apa rece scăzând implicit consumul.
Termostatul de cameră trebuie montat departe de ferestre sau alte surse de aer rece. Astfel se vor evita pornirile nedorite care va vor umfla factura la gaze naturale.