Aproximativ 11.500 de pelerini aşteaptă la rând, sâmbătă dimineaţa, pentru a se închina la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sf. Paisie, care au fost aduse de la Mănăstirea Neamţ.
Conform estimării Jandarmeriei, de sâmbătă, 8 octombrie, când a început pelerinajul, şi până pe 15 octombrie, ora 07,00, aproximativ 223.100 pelerini au trecut pe la baldachinul special amenajat în Curtea Mitropolitană pentru a se închina la racla Sf. Parascheva.
Cei mai mulţi dintre pelerinii care stau acum la rând, care se întinde pe câţiva kilometri, au venit din cursul zilei de vineri, special pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acesteia. Anul acesta au fost aduse spre închinarea pelerinilor moaştele Sf. Paisie de la Neamţ, un sfânt născut în Ucraina.
Moaştele celor doi sfinţi sunt depuse într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
În cursul nopţii pelerinii au primit din partea voluntarilor ceai şi cafea caldă, precum şi câte un pachet cu mâncare.
Povestea Sf. Paraschevei
Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară.
Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, s-a născut în Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea. Ea a murit la vârsta de 27 de ani. Moaştele acesteia au fost dăruite în 1641 domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.
În acelaşi an, moaştele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iaşi, fiind aşezate cu cinste în Biserica ‘Sfinţii Trei Ierarhi’, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.