5.1 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegende false din biografia lui Nicolae Ceaușescu

Legende false din biografia lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al României socialiste, a început să aibă o imagine din ce în ce mai bună pe măsură ce politicienii actuali fac totul împotriva democrației. Masele adoră dictatorii, puterea acestora sporind după trecerea în neființă. Imaginea este întreținută de nostalgicii regimului și de foști angajați în aparatul de spălare a creierului sau în forțele de ordine, în realitate de represiune. Nu sunt mulțumiți de actuala situație din țară pentru că nu mai au puterea de odinioară. Chiar dacă erau slugi în raport cu superiorii pe linie de partid și de stat, se simțeau bine că puteau să manevreze mulțimile după pofta inimii.

Cei ce astăzi vor să conducă statul nu știu să stăpânească psihologia maselor și se prezintă la televizor și în presă cu un limbaj din care rezultă că partea adversă ideologic este formată numai din hoți și incapabili. Privitorii trag concluzia că toți sunt la fel și astfel crește popularitatea celui executat la Târgoviște în decembrie 1989. Chiar modul în care a fost făcut procesul de către cei ce se declarau emanații ale voinței poporului l-a transformat într-un fel de martir și se spune că acum neamul românesc este blestemat că și-a ucis conducătorul patriot. Nicolae Ceaușescu s-a opus rușilor și a construit aproape totul în țară. A vrut să aducă o fericire universală prin plata datoriei externe.

Oare chiar a fost patriot cel ce s-a născut la Scornicești?

Oferea locuri de muncă și locuințe pentru oamenii nevoiași. Era un om bun, ce lupta pentru dezvoltarea intelectuală a neamului prin construirea de școli. Încerca să facă un fel de paradis terestru și dușmanii de peste Prut cu cozile lor de topor au reușit să-l elimine în decembrie 1989 prin sângeroasele acțiuni și diversiuni. Oare chiar a fost patriot cel ce s-a născut la Scornicești?

Chiar a fost interesat de soarta neamului românesc și a făcut totul pentru respingerea imixtiunilor sovietice? O foarte mare parte a poporului român este convinsă de dragostea fierbinte de neam a celui asasinat în 1989 și aceste idei se regăsesc în lucrările elevilor de liceu ce n-au trăit în acele vremuri. Folclorul urban este plin de legende false și greu de înlăturat pentru că masele au idei puține și ferme. Oare să fie ceva adevărat din ceea ce cred românii sau au fost păcăliți și așa vor să rămână că le place?

Nicolae Ceaușescu în perioada interbelică

Copilul sărac de la țară a ajuns în București, capitala României Mari cunoscând un avânt economic fără precedent în istorie. Era declanșat un proces de industrializare și fabricile au apărut precum ciupercile după ploaie. Asta a înseamnat că era nevoie de forță de muncă de calitate. Erau asamblate în orașul de pe Dâmbovița mașini din ce în ce mai sofisticate. Ieșeau de pe porțile uzinelor locomotive, camioane Ford și avioane. Firma americană era interesată să se extindă și să producă inclusiv automobile de lux. România era o piață interesantă, un adevărat El Dorado pentru mediul de afaceri. Capitala se schimba și la față prin ridicarea de blocuri din ce în ce mai înalte. Cel mai cunoscut dintre acestea era Palatul Telefoanelor.

Locuri de muncă erau din belșug și orașul era o adevărată tornadă ce atrăgea anual zeci de mii de oameni. Burghezia avea nevoie de forță de muncă și plătea bine. Nici statul nu se lăsa mai prejos și avea o armată de funcționari pe lângă cea de militari. Micul Paris se făcea din ce în ce mai mare.

Presa vremii era plină de informații despre nenorocirile ce se întâmplau dincolo de Nistru

Nicolae Ceaușescu a ajuns în acest mediu efervescent, dar n-a dat dovadă de vreo îndemânare deosebită și nici de inteligență pentru a ajunge într-o fabrică unde se plătea bine. A fost atras de mișcarea ilegală a comuniștilor, cei ce promiteau că se va face o lume nouă, cea în care urma să curgă lapte și miere.

Unde erau patriotismul și dragostea de neam? Noul om implicat în politică era adeptul unei mișcări egalitariste, astfel de orientări atrăgând mulți idealiști. Problema este alta. Presa vremii era plină de informații despre nenorocirile ce se întâmplau dincolo de Nistru. Știa despre foamete, lagăre de exterminare și despre execuții. O cumplită foamete a fost declanșată în grânarul numit Ucraina din cauza politicilor statului comunist. Apucau unii fugari să ajungă pe malul românesc și să povestească despre ce se întâmpla în infernul roșu. Dar Nicolae Ceaușescu n-a vrut să înțeleagă și a rămas atașat de ideologia comunistă. Promitea astfel să aducă un viitor luminos poporului român. Nu l-a obligat cineva să intre în mișcarea extremistă finanțată de Stalin. Așadar, a rămas atașat de gruparea asasină până când un cartuș de tip sovietic i-a frânt firul vieții.

Citește articolul integral pe Historia.

Citește și: De unde vine „sãrbatoarea” de Halloween?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS