Dependența de jocurile de noroc a ajuns un fenomen îngrijorător în România, care a început să ia amploare și în rândul minorilor. Rezolvarea acestei probleme ar putea fi o lege care să interzică amplasarea sălilor de jocuri în apropierea școlilor sau a altor locuri frecventate de copii și tineri, scrie Ziare.com.
Legislația în vigoare (OUG 77/2009) interzice doar ca sălile de jocuri de noroc să fie în incinta unităților de învățământ, a campusurilor aferente acestora, centrelor de cultură, spitalelor și bisericilor.
Un nou proiect inițiat de doi deputați USR, Diana Stoica și Filip Havârneanu, propune ca interdicția să fie extinsă și pe o rază de 300 de metri față de acestea.
„E clar că în România ne confruntăm cu un fenomen deosebit de nociv, al patimei jocurilor de noroc. Nu mai departe de săptămâna trecută, vedeam cu toții cazul unei primărițe care a jucat la păcănele banii din ajutoarele de încălzire. Noi trebuie să avem grijă ca generațiile următoare să aibă informațiile să ia niște decizii mai bune, nu să vadă, zi de zi, în jurul școlilor păcănele. Proiectul depus astăzi este un prim-proiect dintr-un pachet mai amplu pe care îl pregătim în scopul protejării populației de această patimă”, a explicat Diana Stoica, membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților.
Elevii pleacă de la ore să joace la păcănele
„Proiectul pe care l-am depus își propune să reglementeze domeniul jocurilor de noroc, în sensul de a îndepărta așa-numitele păcănele din proximitatea școlilor. Au apărut ca ciupercile după ploaie în jurul unităților de învățământ și sunt un exemplu negativ pentru toți elevii. Cunoaștem situații în care elevii ies și în pauze ca să joace în aceste săli de jocuri de noroc și nimeni nu acționează”, afirmă Filip Havârneanu, membru în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților.
Problema dependenței de jocuri de noroc în rândul minorilor a fost observată și de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, care a organizat, în anul 2019, o structură distinctă, respectiv Serviciul Promovare Joc Responsabil. În anul 2020, au fost scoase la concurs un număr de posturi din cadrul acestui serviciu, însă ca urmare a pandemiei de COVID-19, Oficiul a decis anularea concursului.