Dacă aproximativ jumătate dintre români spun că situația este mai grea decât în 1989, dar cu siguranță nimeni nu ar vrea să se întoarcă în timp cu 33 de ani, britanicilor le-au trebuit doar doi ani ca să regrete că nu mai sunt în UE.
Întrebați dacă cred că Brexit a fost o idee bună (sau rea), cei mai multți dintre cetățenii Regatului Unit spun că a fost o greșeală, notează Hotnews.
Referendumul din 2016 cu privire la apartenența țării la UE a avut un rezultat foarte strâns, 48,11% votând ca să rămână (Remain), iar 51,89% ca să iasă (Leave). Chiar dacă a fost evident că s-a votat pentru ieșirea din uniune, marja strânsă a provocat ani de tensiuni în Parlament cu privire la procedurile pentru Brexit și la negocierile cu UE.
În cele din urmă, procesul de retragere din UE a început pe 31 ianuarie 2020 și a fost finalizat la sfârșitul anului. Ca urmare, Regatul Unit a petrecut mai puțin de doi ani în afara blocului economic și politic.
Unul din cinci britanici care au votat pentru Brexit cred că a fost decizia greșită
Acum, conform unui sondaj efectuat de YouGov, doar 32% din oameni cred că au avut dreptate cei care au votat pentru Leave – în comparație cu 56% care consideră că a fost o greșeală. Sondajul mai arată că unul din cinci care au votat pentru Brexit cred acum că a fost decizia greșită.
Nouă din zece care au votat Remain cred și acum că nu a fost bine să se iasă din UE. YouGov i-a consultat repetat pe cetățeni despre Brexit și până la alegerile din 2017 mai mulți credeau că a fost decizia corectă.
„De atunci, cu excepția unor perioade foarte scurte în aprilie 2020 și aprilie 2021, opinia publică a evoluat în cealaltă direcție și ultimele rezultate arată cea mai mare diferență de până acum, cei care cred că a fost o greșeală având un avans de 24 de puncte în fața celor care spun că a fost bine”, explică YouGov.
Swati Dhingra, oficialitate la Banca Angliei, le-a spus parlamentarilor miercuri că salariile reale din Anglia sunt mai mici în UK din cauza referendumului de acum șase ani. Ea a mai spus că Brexitul a adăugat șase procente la creșterea prețurilor alimentelor, inflația ajungând la maximumul din ultimii 41 de ani.