11.000 de copii și 1.000 de profesori au primit cărți și rechizite în urma campaniei „Dăm aripi educației“ prin care Fundația World Vision România alături de centrele comerciale din portofoliul NEPI Rockcastle, principalul investitor si dezvoltator de proprietăți comerciale din Europa Centrala si de Est, și-au propus să sprijine școlile din mediile vulnerabile.
Copiii și profesorii sunt din 39 școli din 20 de județe și municipii:
- București,
- Constanța,
- Sibiu,
- Ialomița,
- Buzău,
- Brăila,
- Călărași,
- Iași,
- Suceava,
- Neamț,
- Galați,
- Dolj,
- Gorj,
- Timiş,
- Vâlcea,
- Cluj,
- Mureș,
- Satu-Mare,
- Brașov,
- Prahova.
Campania a început pe 30 august, atunci când Smiley, Anca Serea, Gabriela Atanasov și Andreea Madlen au citit celor prezenți la Mega Mall București câte un pasaj din povestea lor preferată din copilărie și au adus în discuție importanța cititului în dezvoltarea armonioasă a copiilor. De asemenea, artiști și influenceri precum Sore, Dana Rogoz, Alina Ceușan, Laura Cosoi, Ela Crăciun și Flavia Florean și-au îndemnat comunitățile online să se alăture demersului World Vision România și să doneze cărți și rechizite.
Şcoala Gimnazială Ostroveni, Dolj, printre beneficiari
Campania s-a desfășurat în lunile august-septembrie în nouă centre comerciale NEPI Rockcastle partenere: Mega Mall București, Shopping City Timișoara, Shopping City Piatra Neamț, Brăila Mall, Shopping City Târgu Mureș, Promenada Sibiu, Shopping City Satu Mare, Shopping City Târgu Jiu și City Park Constanța.
Cea de a doua ediție a campaniei „Dăm aripi educației“ a sprijinit 10.700 de copii vulnerabili (mai mult cu 3.000 față de 2021) și 39 de școli (în plus cu 15 față de ediția anterioară).
Aproximativ 25% dintre tineri nu au acces întotdeauna la rechizitele de care au nevoie la școală, iar 38% dintre părinți cumpără mai puține rechizite și cărți pentru copii, pentru a face economii, conform unui studiu World Vision România.
De asemenea, 4 din 10 comune nu au nicio bibliotecă, iar 6 din 10 şcoli de la sate nu au bibliotecă şcolară, potrivit datelor analizate de aceeași fundație.
„Bucuria copiilor, dar şi a noastră, a cadrelor didactice, a fost imensă când am primit cărţile, mai ales că biblioteca de la noi din școală nu avea suficiente. Ne-am bucurat de toate volumele actuale și care corespund programei. Şcoala este considerată universul cărţilor, iar profesorii și învăţătorii sunt consideraţi oameni ai cărţii. Orice carte donată este extrem de valoroasă, mai ales pentru copiii din familii care nu-și permit să-și cumpere una”, au afirmat colectivul şi profesorii Școlii Gimnaziale Ostroveni din județul Dolj, prin directorul Viorica Pîrvu.