2.8 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChinezii continuă protestele împotriva restricţiilor anti-Covid

Chinezii continuă protestele împotriva restricţiilor anti-Covid

Protestele continuă în Beijing, Chengdu și Wuhan din cauza politicilor stricte anti-Covid impuse de regimul lui Xi Jinping, informează Digi24.

Reacția populației reprezintă una dintre cele mai explicite provocări la adresa regimului din China. În timpul manifestațiilor s-au auzit sloganuri contra președintelui, căruia oamenii i-au cerut demisia.

Sute de demonstranți s-au bătut cu polițiștii în Shanghai, în timp ce protestele față de restricțiile stricte din China față de Covid s-au extins în mai multe orașe, acesta fiind cel mai puternic test pentru președintele Xi Jinping de când și-a asigurat un al treilea mandat, scrie The Guardian.

Valul de revoltă este fără precedent în China în ultimul deceniu, pe măsură ce frustrarea crește din cauza politicii zero-Covid a lui Xi la aproape trei ani de pandemie. Protestele declanșate de un incendiu soldat cu zece morți într-un imobil în vestul țării săptămâna trecută au avut loc duminică în orașe precum Shanghai, Beijing, Chengdu, Wuhan și Guangzhou.

Nou record zilnic de infecţii Covid

Luni, China a raportat un nou record zilnic de noi infecții cu Covid-19, cu 40.347 de cazuri. Orașele Guangzhou și Chongqing, cu mii de cazuri, se luptă să țină sub control focarele. Sute de îmbolnăviri au fost înregistrate și în alte orașe din țară.

Acțiunile companiilor chineze au scăzut brusc, în condițiile în care investitorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul protestelor asupra celei de-a doua economii ca mărime din lume.

La primele ore ale zilei de luni, la Beijing, două grupuri de protestatari – aproximativ 1.000 de persoane – s-au adunat de-a lungul unei șosele de centură a capitalei chineze, lângă râul Liangma, și au refuzat să plece.

Duminică, la Shanghai, oamenii au ieșit în stradă și au aprins lumânări pentru victimele din blocul cuprins de flăcări.

„Vrem doar să se respecte drepturile noastre fundamentale. Nu ne putem părăsi casele fără să facem un test”, a spus un protestatar, de 26 de ani, din Shanghai.

„Oamenii de aici nu sunt violenți, dar poliția îi arestează fără niciun motiv. Au încercat să mă prindă, dar oamenii din jurul meu m-au ținut tare de mâini și m-au tras înapoi, ca să pot scăpa”, a adăugat el.

Până duminică seară, sute de oameni s-au adunat în zonă. Unii s-au bătut cu poliția care încerca să-i împrăștie. Oamenii au ridicat coli albe de hârtie ca simbol al protestului lor.

Sâmbătă, oamenii din Shanghai au scandat „Fără teste PCR, vrem libertate!” și au strigat „Libertate! Libertate!”.

Protestele au început vineri

Protestele au izbucnit vineri la Urumqi, capitala regională a regiunii din vestul îndepărtat Xinjiang, după ce imaginile cu incendiul izbucnit într-o clădire rezidențială și în care au murit cel puțin zece persoane au declanșat acuzații că decesele au fost provocate de restricțiile și blocajele impuse în contextul pandemiei.

Oficialii din Urumqi au susținut o conferință de presă sâmbătă și au negat că măsurile impuse au împiedicat evacuarea și salvarea. 

Mulți dintre cei 4 milioane de rezidenți ai Urumqi au fost supuși unora dintre cele mai lungi blocaje din țară, după ce li s-a interzis să iasă din case timp de 100 de zile.

Duminică, a apărut imagini cu un jurnalist BBC „bătut și lovit cu picioarele de polițiști” înainte de a fi arestat. 

Imaginile de pe rețelele sociale l-au arătat pe Edward Lawrence târât pe jos cu cătușe, în timp ce strigă: „Sunați la consulat”. Lawrence scrisese pe Twitter despre protestul din Shanghai: „Sunt la protestul față de strategia zero-Covid din Shanghai. Mulți oameni sunt adunați aici și privesc în liniște. Sunt mulți polițiști”.

În orașul Wuhan, unde pandemia a început în urmă cu trei ani, videoclipurile de pe rețelele sociale au arătat sute de locuitori care au ieșit în stradă, au dărâmat baricadele metalice și au răsturnat corturile de testare Covid, cerând încetarea blocajelor.

Și în Lanzhou, în nord-vest, oamenii au răsturnat sâmbătă corturile personalului medical Covid și au distrus cabinele de testare, după cum arată imaginile de rețelele sociale.

Liderul Chinei, ţinta furiei chinezilor

Frustrarea în rândul populației crește la peste o lună după ce Xi și-a asigurat un al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist din China, iar o mare parte din furie este îndreptată către liderul Chinei.

Într-un videoclip distribuit pe rețelele sociale, un protestatar l-a acuzat pe Xi că a încuiat oamenii în case.

„Xi Jinping demisionează, Partidul Comunist demisionează”, strigă protestatarul.

„Asta va pune o presiune serioasă asupra partidului. Există risc mare să se răspundă cu violențe, iar unii protestatari să fie arestați și trimiși în judecată”, a declarat Dan Mattingly, profesor de științe politice la Universitatea Yale.

Totuși, a spus el, tulburările sunt departe de cele văzute în 1989, când protestele au culminat cu represiunea sângeroasă din Piața Tiananmen.

El a adăugat că, atâta timp cât Xi va avea de partea sa elita și armata Chinei, nu se va confrunta cu niciun risc semnificativ pentru puterea pe care o deține.

Informaţiile despre manifestaţii, cenzurate

Informaţiile despre manifestaţiile istorice din China împotriva restricţiilor sanitare şi în favoarea unei libertăţi mai mari sunt rapid cenzurate.

Pe reţelele de socializare chinezeşti, orice informaţie cu privire la aceste manifestaţii părea că a fost ştearsă luni dimineaţă.

Pe platforma Weibo, căutările ”râul Liangma” şi ”strada Urumqi” – două locuri de protest cu o zi mai înainte – nu dădea niciun rezultat legat de mobilizare.

Înregistrări video cu studenţi cântând şi mărşăluind în alte oraşe au dispărut şi ele de pe reţeaua WeChat.

Ele au fost înlocuite cu mesaje potrivit cărora postarea a fost semnalată ”din cauza unui conţinut sensibil sau contrar regulilor”.

Pe Weibo, căutarea cu cuvântul cheie #A4 – trimitere la foile albe de hârtie agitate la adunări – părea să fie modificată pentru a oferi doar câteva rezultate din zilele anterioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS