Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probațiune anunță protest spontan la nivel de servicii de probațiune din întreaga țară, în perioada 7 – 9 decembrie, potrivit unui comunicat.
În intervalul orar 13.00 – 15.00, se întrerupe activitatea cu publicul, chiar dacă aceste instituții au în supraveghere peste 100.000 de persoane condamnate, unele dintre ele pentru infracțiuni foarte grave (infracțiuni de omor, tentativă la omor calificat, proxenetism, act sexual cu minor, agresiune sexuală și viol.)
În repetate rânduri, Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probațiune a adus la cunoștința conducerii ministerului că problemele de natura salarială sunt grave și că trebuie găsite soluții în vederea înlăturării discriminărilor, nemaifiind acceptate amânări și tergiversări.
Acordarea drepturilor de natură salarială conform hotărârilor judecătorești
Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune solicită prin aceste acțiuni de protest ca Ministerul de Justiție să adopte o poziție corectă în raport cu personalul de probațiune și să susțină la elaborarea bugetului acordarea drepturilor de natură salarială conform hotărârilor judecătorești.
În acest sens, consilierii de probațiune îi amintesc ministrului justiției, Cătălin Predoiu, despre obligativitatea ,,de a pune în aplicare decizii judecătorești definitive, în caz contrar fiind pasibil de răspundere în fața legii” (aspect menționat de însuși ministrul justiției în comunicatele de presă date în cursul anului 2022). Plecând de la argumentul că trebuie să evite discriminarea în familia ocupațională “justiție” și menționând hotărârile judecătorești definitive ale consilierilor de probațiune, Ministerul Justiției a recurs la corectarea drepturilor de natură salarială pentru magistrați și la alocarea fondurilor necesare în acest sens.
Cu ocazia elaborării proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2023, consilierii de probațiune îi solicită ministrului justiției să-i susțină cu amendament în Parlament pentru alocarea fondurilor bugetare destinate acordării drepturilor de natură salarială ale personalului de probațiune în raport cu sentințele judecătorești definitive.
În acest fel, Ministerul Justiției va evita plata unor sume majorate de dobânzi, penalități, cheltuieli judiciare și de executare silită”, aspecte menționate și în comunicatele de presă prin care ministrul justifica corectarea salariilor magistraților în raport cu drepturi similare câștigate de consilierii de probațiune și pentru a evita discriminarea. Această din urmă categorie nu cere decât acordarea drepturilor care li se cuvin de drept.