7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de maramureșeni, anchetați pentru că au încasat ilegal bani mințind că au cazat refugiați

Zeci de maramureșeni, anchetați pentru că au încasat ilegal bani mințind că au cazat refugiați

Polițiștii din Maramureș instrumentează zeci de dosare penale după ce mai mulți români au decontat sume mari de bani pe seama refugiaților. Aceștia au declarat la primării că au găzduit oameni care fug din calea războiului, fără să fi făcut asta. Ei ar fi profitat de o lacună a legii care nu cere acte doveditoare, ci doar o declaraţie pe proprie răspundere cu numărul refugiaţilor cazaţi, informează Observatornews.  

Trecuseră abia câteva ore de la primul atac al Rusiei asupra Ucrainei când primii refugiaţi intrau în România prin punctul de frontieră din Sighetul Marmaţiei. De atunci, au trecut pe acolo peste 500.000 de ucraineni. Românii care i-au găzduit pe mulţi dintre ei au primit ajutor de la stat pentru asta. Doar că pe lângă bunii samariteni, s-au găsit şi unii care au văzut în asta o ocazie să facă un ban… necinstit. Au declarat că găzduiesc ucraineni, fără să şi facă asta. 

Sume mari de bani decontate pe seama refugiaților

„Dacă în martie, aprilie, mai, iunie decontările erau undeva la 4-500.000 de lei, în ultimele luni am ajuns să depăşim un milion de lei, iar în octombrie am ajuns la 1.800.000 de lei decontări. Am identificat refugiaţi care figurau la mai multe domicilii de pe raza municipiului Sighet.

E clar că era în imposibilitate obiectivă de a găzdui într-un apartament cu două camere 16 persoane. La patru-cinci ucrainieni au dat apartamentul cu două camere, îţi dai seama, au luat undeva la vreo 8.000 de lei pe lună“, a declarat Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmației. 

Cereri depuse pe numele altora

De exemplu, într-o casă dărăpănată, la ieșirea din oraş, în acte apăreau găzduiți 16 refugiați. Proprietarul spune că n-a avut niciodată pe cineva acolo: „Aici nu s-au putut ţine că nu erau condiţii nici pentru o pisică. Jumătate era dărâmată“. 

Mai mult, bărbatul susține că nu a depus nicio cerere de decontare la primărie şi nu înţelege de ce e trecut el în acte. „Nu vreau să dau nume, dar sunt unii care au 141 de persoane! Poate să-i ţină? Unde 141? Că îi trebuie două blocuri!“.

Conform legii, cei care găzduiesc refugiați primesc câte 70 de lei pe zi pentru fiecare persoană.

„Se efectuează cercetări în 26 de dosare penale privind săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals material“, a declarat Anca Pop, purtător de cuvânt IPJ Maramureș. 

Un caz asemănător a fost descoperit şi la Năvodari, în județul Constanţa. Vinovaţii riscă inclusiv ani de închisoare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS