Astăzi, 14 decembrie, ultimul eveniment care sărbătorește cea de-a 35-a aniversare a programului Erasmus + are loc la Bruxelles.
De la crearea sa în 1987, Erasmus + a oferit oportunități de studiu, de formare, de muncă și de voluntariat în străinătate pentru aproape 13 milioane de persoane. În anii următori, Erasmus + va continua să permită unui număr tot mai mare de persoane să studieze și să participe la proiecte transnaționale.
Evenimentul de astăzi reprezintă ocazia de a asculta în direct experiențele participanților, de a împărtăși propriile impresii și de a face schimb de opinii cu privire la istoria și viitorul programului. La aceasta vor participa vicepreședintele pentru modul de viață european, Margaritis Schinas, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Mariya Gabriel, precum și președinta Comisiei pentru cultură a Parlamentului European, Sabine Verheyen și ministrul ceh al educației, tineretului și sportului, Vladimír Balaš.
Fondatorii programului, beneficiarii și membrii personalului care lucrează la nivel național sau european în cadrul programului Erasmus + vor participa la diferite sesiuni și ateliere dedicate priorităților Erasmus +, bunelor practici și istoriei programului, printre alte subiecte. Evenimentul se va încheia cu o expoziție de fotografie realizată de tineri beneficiari ai permisului de călătorie DiscoverEU și cu un spectacol de artă.
Raportul anual Erasmus + pe 2021
Evenimentul de astăzi reprezintă, de asemenea, ocazia de a prezenta raportul anual Erasmus + pe 2021, oferind informații cu privire la impactul acțiunilor introduse. Raportul arată că numai în 2021, în pofida unui context global dificil, Erasmus + a sprijinit aproape 19 000 de proiecte, cu participarea a peste 70 000 de organizații, oferind oportunități pentru peste 648 000 de cursanți, personal și tineri, inclusiv pentru cel puțin 65 000 de persoane cu mai puține oportunități de a desfășura o activitate de mobilitate. Acest lucru demonstrează angajamentul continuu al programului de a îmbogăți viața de zi cu zi a cetățenilor din Europa și din afara acesteia, precum și apelul său pentru un număr tot mai mare de participanți.
Acest eveniment de o zi, care poate fi urmărit și online, continuă alte activități festive desfășurate la nivel european, precum și în țările asociate la program. Un site web dedicat celei de a 35-a aniversări împărtășește cifre esențiale și mărturii ale absolvenților Erasmus+.
Programul va continua să se asigure că vocile tinerilor sunt auzite în UE
În 2023, în urma Anului European al Tineretului, programul va continua să se asigure că vocile tinerilor sunt auzite în Uniunea Europeană și în afara acesteia, în special printr-o intensificare a activităților pentru tineret finanțate prin Erasmus+. Pe lângă încurajarea proiectelor care urmăresc să sprijine tranziția verde, în toate sectoarele educaționale diferite, programul continuă să urmărească neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon prin promovarea unor moduri de transport durabile și a unor comportamente mai responsabile din punctul de vedere al mediului.
Totodată, proiectele și activitățile vor continua să contribuie la angajamentul UE în ceea ce privește perfecționarea și recalificarea, furnizând astfel o contribuție valoroasă la Anul european al competențelor2023.