Cea mai fericită perioadă a anului e peste tot în lume, Crăciunul. Toți intrăm în spiritul acestei sărbători și fiecare o serbează în felul lui. Pentru unii, Crăciunul înseamnă să gătești mese îmbelșugate, dar pentru alții Crăciunul presupune cu totul alte obiceiuri.(sursa:hotnews)
Norvegienii își ascund măturile
În perioada Crăciunului, norvegienii își ascund toate măturile din casă pentru a le ține departe pe vrăjitoarele malefice care ies în noaptea de Ajun și călăresc pe mături. Majoritatea familiilor au un brad de Crăciun în sufragerie.
Majoritatea norvegienilor mănâncă costițe de porc, miel sau pește în Ajunul Crăciunului. Cuvântul norvegian pentru Moș Crăciun este Julenisse.O altă tradiție populară în Scandinavia este cea a caprei de Crăciun.
În Venezuela se patinează de Crăciun
Dacă vă aflați în Caracas, Venezuela, în perioada Crăciunului, asigurați-vă că aveți o pereche de patine. În perioada 16 – 24 decembrie, venezuelenii participă la slujbele de dimineață, iar oamenii merg pe patine de acasă până la biserică.
Patinajul este o tradiție venezueleană care a început în anii 1950. Cum clima este una tropicală, ziua de Crăciun este petrecută în aer liber cu vecinii și prietenii. Mulți copii sunt dotați cu patine, skateboard-uri, biciclete – orice are roți. Tradiția a devenit atât de populară încât autoritățile au închis uneori oficial străzile pentru aceasta.Cu toate acestea, începând cu anii 2000, las patinatas a început să se schimbe. Din 2010, Venezuela a fost marcată de tulburări politice, declin socioeconomic, penurie de alimente și criminalitate. Tradițiile sărbătorilor au avut și ele de suferit.
Germania: Crăciun cu Krampus, „jumătate capră, jumătate demon”
În Germania, sărbătorile vesele sunt bântuite de Krampus: „jumătate capră, jumătate demon”.
Multe culturi europeneau un astfel de personaj, opus Moșului bun și generos. Părți din Germania și Austria se tem de Krampus, în timp ce alte regiuni germanice îl au pe Belsnickle și Knecht Ruprecht, bărbați cu barbă neagră care poartă bețe cu care bat copiii. Franța îi are pe Hans Trapp și pe Père Fouettard.
Numele lui Krampus este derivat din cuvântul german krampen, care înseamnă gheară și se spune că este fiul lui zeu nordic (Hel).
Portugalia: Cina cu rudele moarte
În Portugalia, nu doar membrii familiei vor lua masa tradițională de Crăciun, ci și cei urcați la cer. În timpul sărbătorii anuale cunoscute sub numele de consoda, organizată în dimineața de Crăciun, oamenii pun tacâmuri la masă și pentru membrii familiei care au decedat. În unele zone se lasă firimituri pe vatră pentru aceste suflete, un obicei care derivă din practica străveche de a încredința bucate celor duși dintre noi în speranța că acestea vor oferi o recoltă bogată.
Catalonia: Bate bușteanul până face…cadouri
Una dintre tradițiile ciudate din Catalonia (Spania) este aceea potrivit căreia localnicii aduc un mic buștean de lemn în casă, desenează pe el față de om și îl hrănesc cu fructe și dulciuri până în Ajunul Crăciunului. În acea seară (de Ajun) familia bate bușteanul cu bețigașe , iar în timp ce-l lovesc îi spun: „Te voi lovi până când o să faci pe tine! Iar din buștean ies cadourile.