Pentru o mare parte a economiei globale 2023 va fi un an dificil, deoarece principalele motoare ale creşterii globale, Statele Unite, Europa şi China, se confruntă cu o încetinire a activităţilor, a declarat duminică directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
De vină sunt războiul din Ucraina, creșterea prețurilor, majorarea dobânzilor și răspândirea COVID în China care apasă asupra economiei mondiale. În octombrie, FMI și-a redus perspectivele de creștere economică globală pentru 2023.
”Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea economică a Chinei va fi probabil în 2022 la nivelul sau sub creşterea globală”, a spus Georgieva.
Mai mult decât atât, răspândirea rapidă a infecţiilor de Covid aşteptate acolo în lunile următoare ar putea să îi lovească şi mai mult economia în acest an şi să afecteze atât creşterea regională, cât şi globală, a spus Georgieva, care a călătorit în China în calitate de şefă a FMI la sfârşitul lunii trecute.
„Ne așteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune”, a declarat Georgieva pentru CBS. Katrina Ell, economist la Moody’s Analytics din Sydney, a prezentat la BBC evaluarea sa asupra economiei mondiale. „În timp ce scenariul nostru de bază evită o recesiune globală în următorul an, șansele ca aceasta să aibă loc sunt inconfortabil de mari. Cu toate acestea, Europa nu va scăpa de recesiune, iar SUA se clatină la limită”, a spus Ell.