5.9 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate2022, cel mai călduros an înregistrat în Europa

2022, cel mai călduros an înregistrat în Europa

2022 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată în Europa, detronându-l pe 2021. Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie, în ciuda influenței fenomenului meteorologic La Nina din ultimii 3 ani, scrie News.ro.

Anunțul a fost făcut marți de serviciul de monitorizare a climei din UE. 

Temperaturile medii înregistrate în 2022 – an care a cunoscut o cascadă de dezastre naturale fără precedent, devenite mai probabile și mai mortale din cauza schimbărilor climatice – fac din acest an al 5-lea cel mai cald de la începutul evidențelor, în secolul al XIX-lea, potrivit serviciului Copernicus Climate Change Service.

Valurile de căldură au provocat peste 20.000 de decese

Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istoria Europei, doborând recordurile de temperatură în țări precum Italia, Spania și Croația. Valurile puternice de căldură au provocat peste 20.000 de decese „în plus” în țări precum Franța, Germania, Spania și Marea Britanie. Evidențele Copernicus Climate Change Service datează din 1950, dar alte serii de date, mai lungi, confirmă că 2022 a fost al 5-lea cel mai călduros an din lume cel puțin din 1850, potrivit Mediafax.

Planeta este cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om. Copernicus a precizat că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii. 

    „Ne confruntăm deja cu consecințele devastatoare ale încălzirii”, a spus, potrivit Reuters, directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a făcut apel la acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 și adaptarea la schimbările climatice.

    Recorduri de temperaturi în 12 ţări europene

    Din cele 27 de ţări europene analizate de ziarul The Guardian, 12 au înregistrat cea mai mare anomalie de temperatură înregistrată vreodată pentru cel puţin o lună în 2022: Austria, Belgia, Croaţia, Estonia, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia, Spania.

    În fiecare caz, anomaliile au fost cu peste 1,9 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată între 1991 şi 2020 pentru cel puţin o lună.

    Cele mai mari creşteri de temperatură au fost înregistrate la sfârşitul verii, precum şi în octombrie şi decembrie.

    În Austria, media pe întreaga lună octombrie 2022 a fost cu 3,3 grade Celsius mai mare decât temperatura medie din octombrie înregistrată între 1991 şi 2020.

    Franţa şi Slovenia au înregistrat, de asemenea, anomalii de temperatură cu 3 grade C sau mai mult în octombrie. Croaţia şi Grecia au înregistrat ambele o abatere de 3 grade Celsius în decembrie.

    În Italia a fost mai cald decât media în toate lunile anului, cu excepţia a două luni. Această ţară a avut cea mai mare anomalie lunară de temperatură înregistrată vreodată pentru trei luni diferite în mai, octombrie şi decembrie. Şi Spania şi Portugalia au doborât recorduri de anomalii lunare în trei ocazii diferite.

    Secretarul general al ONU: „Omenirea are de ales: cooperează sau piere”

    Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, la sfârșitul anului trecut, că toate ţările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică. 

    Prin discursul său de la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, Guterres a dorit să transmită o urgenţă înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climei, cu toate că guvernele sunt preocupate mai ales de războiul din Ucraina, de inflaţia în creştere şi de criza energetică. 

    „Omenirea are de ales: cooperează sau piere”, a spus secretarul general. Guterres a cerut un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibilii fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor, în timp ce unele efecte ale încălzirii globale s-au produs deja.

    ȘTIRI VIDEO GdS

    ȘTIRI GdS