InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de pasare ce se regăsesc pe piața din România . În total au fost analizate 37 de produse.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al procentajului de ficat :
Ficatul de pasăre se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 45% din compoziție
Din punct de vedere ingredientului principal :
- 56.76% au în compoziție prim ingredient ficatul de pasăre
- 40.54% au în compoziție prim ingredient apa
- 2.70% au în compoziție prim ingredient alt tip de carne
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție :
- 18.92% au în compoziție proteină animală din/de porc
- 18.92% au în compoziție slănină
- 16.22% au în compoziție șorici
- 5.40% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc și slănină
- 2.70% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc, slănină și sorici
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de pasăre :
- 64.86% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 9 :
- 2.70% din produse au în compoziție 9 E-uri;
- 8.11% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 5.40% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 2.70% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 21.62 din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 24.32% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 35.13% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari , tipurile de aditivi regăsiți frecvent sunt :
- 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
- 33.33% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);
-20.83% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407);
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale .
- Valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 4.3g și 30g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.5g și 12g.
- Cantitatea de glucide variază între 1.85g și 9.3g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0g și 3.4g.
- 56.41% din produsele analizate nu conțin fibre.
- Cantitatea de proteină se situează între 9g și 11.5g pentru produsele studiate.
- Cantitatea de sare s-a situat între 1g și 1.6g.