Mai multe restaurante dintr-un mall din Cluj Napoca au fost amendate și închise temporar de către protecția consumatorului. Două dintre ele vor rămâne închise cel puțin șase luni.
În total, 20 de operatori economici au fost verificați. Dintre aceștia, 15 au primit amenzi, în valoare totală de 370 de mii de lei.
De asemenea, în urma controlului, au fost oprite de la vânzare produse alimentare neconforme, de aproape 9 mii de lei, potrivit www.monitorulcj.ro.
Gândaci, produse expirate și mizerie
În urma acțiunii, cei de la Protecția Consumatorului au identificat mai multe nereguli în interiorul restaurantelor:
- prezența gândacilor de bucătărie, în 3 dintre locațiile menționate, în zona de preparare
- produse și preparate cu data limită de consum depășită
- modificarea stării termice a produselor
- folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare
- folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină și chedere pline de mucegai
- utilizarea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor răcoritoare sau berii, pentru depozitarea preparatelor culinare sau a materiilor prime
- utilizarea unor mixere cu vopsea decojită și cu pete de rugină și a unor grătare pentru gătire insalubre
- utilizarea veselei din plastic și a ustensilor de lucru cu mânere de lemn sau plastic
- depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare sau apei plate și minerale
- nerespectarea temperaturii de depozitare a preparatelor, pe masa caldă
- existența unor pardoseli insalubre
- folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace, în zona de preparare.