2.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectul România Educată, legat de Iohannis de bazele învățământului puse de Cuza

Proiectul România Educată, legat de Iohannis de bazele învățământului puse de Cuza

În discursul său cu prilejul Unirii Principatelor Române, Klaus Iohannis a asociat bazele învățământului modern instituite de reformele lui Alexandru Ioan Cuza cu controversatul proiect „România Educată”, primit cu critici de mai mulți experți în educație. Președintele României a vorbit și despre fondurile de care dispune țara pentru ca proiectele de infrastructură să fie realizate fără amânări și a menționat că valorile democratice, lovite din plin de războiul din Ucraina, vor rezista doar dacă vom ști „să dăm mână cu mână”.

Iohannis a susținut discursul la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I.

România Educată, proiect menit să „revigoreze sistemul de învățământ”

”Viziunea, ambiţia şi entuziasmul paşoptiştilor şi unioniştilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism şi abnegaţie pentru dezvoltarea naţiunii române”, a spus Iohannis, care a adăugat:

”Reuşitele din 1859 reprezintă o lecţie veritabilă de responsabilitate pentru noi toţi, cei care continuăm să clădim România europeană, modernă şi democratică, indiferent unde ne aflăm. Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanţa educaţiei, crea prima lege modernă a învăţământului, care introducea obligativitatea şi gratuitatea educaţiei, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învăţământ şi să îl alinieze la cerinţele prezentului şi cele ale viitorului”.

Președintele a ținut să precizeze și că „România dispune de fonduri europene semnificative pentru dezvoltare în următorii ani, astfel încât nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri. Aşadar, reiterez apelul de a se utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a finaliza reformele de care are nevoie ţara noastră şi pentru a eradica disfuncţionalităţile care trenează de prea mult timp”, a spus Iohannis. 

https://www.facebook.com/AdministratiaPrezidentialaRO/videos/2342794355881392

Provocări care „riscă să slăbească atașamentul față de valorile democratice”

Președintele a vorbit și despre provocările instabilității de pe plan european, cauzată de conflictul dintre Ucraina și Rusia: ”De aproape un an, războiul s-a întors pe continentul nostru, odată cu invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă, cu efecte pe care le resimţim cu toţii. Numeroasele provocări cu care ne confruntăm la nivel european riscă să slăbească ataşamentul profund faţă de valorile democratice. Sunt vremuri extrem de dificile, care ne pun la încercare sistemul de valori sau credinţa în principiile europene. Vom trece cu bine acest veritabil test dacă, la fel cum ne îndeamnă Hora Unirii, vom şti „să dăm mână cu mână”, să preţuim solidaritatea şi unitatea!”.

De ziua Unirii Principatelor Române, în semn de apreciere a rezultatelor obţinute în îndeplinirea misiunilor specifice, șeful statului a decis să decoreze Drapelul de Luptă al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofiţer, cu însemne de pace, pentru militari, şi Drapelul de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemne de pace, pentru militari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS