9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateInspectorii de muncă, solicitați și în termocentrale

Inspectorii de muncă, solicitați și în termocentrale

Sindicatele din sectorul energetic solicită controale și în termocentrale.

Cristi Vasile, liderul Sindicatului de la Termocentrala din Craiova, dependentă în continuare de cărbunele de la Complexul Energetic Oltenia și externalizată în toamna anului trecut din compania energetică, spune că e nevoie de controale și la unitățile respective. Investițiile au rămas în urmă, la fel ca în subunitățile miniere, unde este extras cărbunele pentru grupurile energetice din Oltenia. Liderul de sindicat spune că Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia a modificat prioritățile cu privire la investițiile din carierele miniere și din termocentrale.

„Trebuie să vină Inspecția Muncii și în termocentrale, nu numai în cariere. Sunt multe restanțe în toate termocentralele din Complexului Energetic Oltenia și la Craiova 2 care este în continuare dependentă de companie, prin faptul că are nevoie de cărbunele de aici. Trebuie să fie fie luate măsuri pentru a nu avea și în termocentrale evenimente nedorite. Doar profesionalismul oamenilor face ca anumite accidente să nu se producă. Noi ne considerăm tot ai CEO. Când se va termina cu lignitul suntem terminați și noi”, a declarat liderul de sindicat Cristi Vasile, la de la Termocentrala Craiova, care a aparținut până în toamna anului trecut Complexului Energetic Oltenia.

Echipamente vechi în termocentralele CEO

La rândul său, Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, a declarat că echipamentele din termocentrale sunt vechi și sunt restanțe în ceea ce privește investițiile. În cea ce privește controalele, acestea ar fi mai mult formale și ar viza doar ca documentele privind securitatea și sănătatea în muncă să fie în regulă.

„Și în termocentrale este la fel de rău ca și în carierele miniere în ceea ce privește lipsa investițiilor în instalațiile și echipamentele necesare fluxului de producție! Ducem lipsă de fonduri pentru investiții. Și la noi în termocentrale la numite echipamente vechi li se spune tanchete. Avem instalații și linii tehnologice din anii 1970, pe care suntem nevoiți să le exploatăm cu personal din ce în ce mai puțin, din cauza restructurărilor din ultimii zeci de ani. Acesta este adevărul, din păcate. Un om poate lua foc dacă explodează un cablu sub o tensiune foarte mare. Sper să nu avem parte de o tragedie și l ao termocentrală, să ne apucăm abia atunci să constatăm ce se întâmplă. În termocentrale sunt mii cabluri și de echipamente vechi de zeci de ani. Sunt factori de risc pentru salariați”, a declarat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” Rovinari.

Dezastrul din cariere, scos în evidență de ITM

Este de amintit că inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat după tragedia de la Cariera Jilț Sud un număr de 49 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 25 sancțiuni contravenționale în cuantum de 163.000 de lei și trasate 95 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

De asemenea, în perioada 27.01-03.02.2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a întreprins acțiuni de verificare și control în cadrul Campaniei Naționale privind respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă, diviziunea CAEN 05 (extracția cărbunelui). Au fost verificate 37 locuri de muncă, situate pe raza județului Gorj, din cadrul carierelor angajatorului CEO, fiind aplicate 19 sancțiuni contravenționale în cuantum de 153.000 lei și dispuse 19 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

Printre deficiențele constatate se numără:

  • nerespectarea monografiei de lucru;
  • neasigurarea măsurilor de protecție a lucrătorilor la electrosecuritate;
  • neasigurarea măsurilor necesare pentru protecția și stingerea incendiilor;
  • nefuncționalitatea unor dispozitive de siguranță;
  • lipsa sistemelor și dispozitivelor de protecție la organele de mașini aflate în mișcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS