Procurorii bihoreni anchetează modul în care apartamentul unei octogenare a ajuns în proprietatea patronilor azilului în care aceasta și-a găsit sfârșitul. Aceștia au fost puși sub urmărire penală, împreună cu o angajată a stabilimentului și două funcționare ale Primăriei Nojorid care i-au ajutat.
Judecătoria Oradea a anulat contractul de întreținere pe care proprietarii azilului „Decență pentru bătrâni” l-au încheiat în ianuarie 2020 cu orădeanca Lenche Cuc, după ce aceasta a fost internată în cămin contra unei taxe plătite, din pensie, de sora ei, din oraș, scrie bihoreanul.ro.
Moștenitorul, anunțat de deces de vecini
Revoltător în acest caz a fost că moștenitorul femeii, un frate stabilit în Germania, a primit vestea că aceasta a murit de la vecinii ei din Oradea, care la rându-le au aflat abia când noii proprietari au mers să schimbe yalele apartamentului.
Noii proprietari erau nimeni alții decât cei ai azilului, soții Tudor și Violeta Dragoș, care au fluturat un contract de îngrijire pe care Cuc l-ar fi semnat cu câteva luni înainte de a muri, lăsându-le la schimb singura ei avuție. Imediat după deces, soții Dragoș au golit locuința și s-au grăbit s-o și vândă.
Rudele lui Lenche Cuc au fost convinse de la bun început că femeia fusese victima unei șarlatanii. Le-a dat de gândit nu doar secretomania soților Dragoș, care n-au binevoit să anunțe familia nici despre contractul de întreținere, nici despre deces, ci alte detalii.
De pildă, faptul că proprietarii căminului au continuat să o taxeze pentru serviciile sociale chiar și după ce ar fi luat-o în grijă personal, precum și faptul că bătrâna avea Alzheimer și nu se putea deplasa, așa că le era greu să creadă că s-a prezentat în fața notarului Ilie Drăgoiu, cel care a autentificat actul de donație a apartamentului.
Anchetați pentru înșelăciune și fals intelectual
Fratele lui Lenche, Zsigmond Alexandru, a cerut anularea contractului de întreținere și implicit a celui de vânzare-cumpărare a apartamentului, iar Judecătoria Oradea i-a dat dreptate. Săptămâna trecută, sentința a fost atacată de Tudor Dragoș, așa că procesul civil va continua.
Parchetul Bihor a demarat o anchetă, iar anul acesta, pe 12 ianuarie, a început urmărirea penală față de cinci persoane.
Soții Dragoș sunt anchetați pentru înșelăciune și fals intelectual, fiind suspectați că au indus-o pe octogenară în eroare și au determinat-o să semneze contractul de întreținere, deși nu o luaseră la ei acasă, ci au păstrat-o internată în azil, încasând și taxele pentru acest lucru.