O femeie a fost salvată vineri, în oraşul Kirikhan din Turcia, de o echipă germană de intervenţie, după ce a petrecut mai mult de 100 de ore sub dărâmăturile unei clădiri devastate de seismele de luni.
„Echipa de salvare a avut nevoie de peste 50 de ore pentru a-şi face drum printre dărâmături şi a ajunge la această femeie”, a anunţat pe Twitter ONG-ul german I.S.A.R. Germany.
Femeia de 40 de ani, al cărei prenume este Zeynep, a fost preluată imediat de medici, iar starea ei este stabilă, a precizat acelaşi ONG. Membrii echipei germane au dezvăluit că au reuşit să o hidrateze cu apă şi suc de fructe cu ajutorul unui furtun. Ei au menţinut contactul cu femeia prin intermediul unui mic puţ.
„Misiunea de salvare a fost foarte complicată pentru că spaţiul era foarte strâmt”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONG-ului german, Stefan Geine, care a descris „o muncă la centimetru, realizată cu un ciocan hidraulic”. „Femeia a rămas mult timp întinsă pe abdomen, foarte aproape de rude decedate”, a adăugat el.
O intervenție unică pentru salvatori
„Şi pentru noi această intervenţie este unică”, a mai spus Stefan Geine, membru al ONG-ului specializat mai ales în asistenţă acordată victimelor unor catastrofe naturale.
„Niciodată până acum nu a fost păstrat un contact atât de îndelungat cu o persoană îngropată sub dărâmături”. Femeia a rezistat astfel dincolo de pragul de 72 de ore, considerat crucial în găsirea unor supravieţuitori sub dărâmături. Peste 90% dintre supravieţuitorii seismelor sunt salvaţi în primele trei zile după producerea catastrofelor. Această durată poate totuşi să varieze destul de mult în funcţie de condiţiile meteorologice, frecvenţa replicilor seismice şi rapiditatea cu care echipele de salvare ajung la faţa locului.
Vineri, la ora prânzului bilanțul indica peste 21.700 de victime, potrivit unui ONG, informează AFP.