4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMApN: Sistemul de supraveghere aeriană a detectat o rachetă de croazieră, care a intrat în R. Moldova, nu și în România

MApN: Sistemul de supraveghere aeriană a detectat o rachetă de croazieră, care a intrat în R. Moldova, nu și în România

Ministerul Apărării Naționale din România a anunțat, vineri dimineața, că nu se confirmă informațiile despre o rachetă rusească care ar fi survolat spațiul aerian al țării noastre, așa cum a transmis comandantul-şef al forţelor armate ucrainene.

“Informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă”, au transmis reprezentanții MapN.

Ce spune MApN

MApN a transmis că „sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”. 

A fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță“ 

Ministerul a precizat că cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță. 

„Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție. După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, se mai arată în comunicat. 

Inițial, Visegrád 24 a publicat pe Twitter o informație potrivit căreia, Rusia „a lansat o rachetă de croazieră Kalibr peste spațiul aerian al României înainte de a atinge o țintă din vestul Ucrainei în urmă cu 30 de minute”. Ei citau presa din Ucraina. 

De asemenea, Glavkom a transmis că ar fi fost vorba despre două rachete și l-a citat pe Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, care a scris pe Twitter acest lucru.

„Astăzi, 11 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut granița de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. Acest lucru a fost anunțat de Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi„, a transmis site-ul. 

„În jurul orei 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian românesc. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state (România, Ucraina și Republica Moldova)”, este mesajul oficialului transmis pe Twitter.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS