Dioceza Romano-Catolică din San Diego a anunţat că şi-ar putea declara falimentul în următoarele luni, deoarece se confruntă cu costuri juridice „uluitoare” în soluţionarea a aproximativ 400 de procese în care preoţi şi alte persoane din eparhie sunt acuzaţi că au abuzat sexual copii, scrie News.ro.
Într-o scrisoare care ar urma să fie adusă la cunoştinţa enoriaşilor în acest weekend, episcopul Robert McElroy a afirmă că aceste cazuri au apărut după ce California a eliminat prescripţia în ceea ce îi priveşte pe cei care au fost victime ale abuzurilor sexuale în copilărie.
Proiectul de lege 218, care a devenit lege 2019, permite presupuselor victime să se adreseze instanţei până la vârsta de 40 de ani. De asemenea, începând din 2020, curge intervalul de trei ani pentru introducerea proceselor fără limitări de vârstă.
Majoritatea presupuselor abuzuri invocate în procese au avut loc în urmă cu 50 până la 75 de ani, iar cea mai veche reclamaţie datează din 1945, a declarat Kevin Eckery, director de comunicare al diocezei, într-o conferinţă de presă de vineri, conform KNSD-TV.
Procesele nu au început încă
Eckery a estimat că toate aceste cazuri ar costa dioceza 550 de milioane de dolari, niciunul dintre acestea nefiind încă judecat.
În scrisoarea sa, episcopul a spus că niciunul dintre procese nu implică acuzaţii împotriva vreunui preot în funcţie.
„Acest lucru reflectă realitatea că biserica a făcut paşi uriaşi pentru a elimina abuzul sexual asupra minorilor şi pentru a promova protecţia minorilor”, a scris McElroy.
Chiar şi aşa, dioceza se confruntă cu costuri juridice „uluitoare” şi majoritatea activelor sale au fost folosite pentru a soluţiona acuzaţiile anterioare suma ajungând la 198 de milioane de dolari în 2007, a scris McElroy.
„Chiar cu asigurare, eparhia nu va putea plăti sume similare acum”, se arată în scrisoare.
„Această provocare este agravată de faptul că acum a fost introdus în legislatură un proiect de lege care urmăreşte să elimine complet termenul de prescripţie, lăsând eparhia vulnerabilă la potenţiale procese pentru totdeauna”, argumentează el.
Falimentul ar „oferi o cale” pentru ca eparhia să despăgubească victimele abuzului sexual.
Eparhia are peste 100 de preoţi activi şi acoperă zonele San Diego şi Imperial, o suprafaţă de peste 8.800 de mile pătrate cu o populaţie catolică de aproape 1,4 milioane, potrivit site-ului său.