-1.5 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenia stă prost la asigurările pentru locuinţe împotriva dezastrelor naturale

Oltenia stă prost la asigurările pentru locuinţe împotriva dezastrelor naturale

Cutremurele din zona Olteniei, care au avut loc pe 13 şi 14 februarie, dar şi sutele de replici ce le-au urmat, au pus oamenii şi autorităţile pe jar. Toată lumea se gândeşte ce va urma, dar şi cum vor rezista construcţiile din zona noastră în faţa unui seism de mare magnitudine. Însă, la capitolul asigurări pentru locuinţe situaţia este dezastruoasă la nivelul întregii ţări, implicit în Oltenia.

În prezent, în România, legea obligă cetăţenii să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale. În realitate, însă, niciun judeţ din ţară nu are toate locuinţele asigurate, ba chiar procentele de asigurare sunt derizorii. Asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.

Primăria Craiova are locuinţele de stat asigurate

Pe site-ul paidromania.ro, acolo unde oamenii pot afla toate detaliile despre această poliţă de asigurare şi unde pot încheia una, există date despre situaţia acestui tip de asigurări, la nivelul întregii ţări. Potrivit statisticilor PAID, oltenii au cam uitat să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor. Asta chiar dacă acest lucru este obligatoriu prin lege. Nu doar oltenii au omis acest aspect. La nivelul întregii ţări sunt deficienţe mari cu privire la încheierea poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale.
În Dolj, doar 13,45% dintre locuinţe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, adică un număr total de 40.624 de asigurări. PAID spune că, până în acest moment, în Dolj s-au făcut despăgubiri cu privire la acest tip de asigurare în valoare de 904.308,54 de lei.
Primăria Craiova spune că are asigurate toate locuinţele care aparţin de instituţie. „Avem 238 de locuinţe ANL și 468 sociale, iar toate au asigurări obligatorii împotriva dezastrelor“, au spus reprezentanţii primăriei.
Comparativ cu alte primării din reşedinţele de judeţ din Oltenia, Craiova şi-a făcut treaba la acest capitol.

Trei reşedinţe de judeţ din Oltenia, zero asigurări pentru locuinţele de stat

De exemplu, potrivit datelor obţinute de Hotnews de la PAID, la Târgu-Jiu, Râmnicu Vâlcea şi Drobeta Turnu Severin, nu există nici măcar o poliţă de asigurare împotriva dezastrelor naturale pentru locuinţele ce aparţin primăriilor.
Continuăm acum cu situaţia asigurărilor la nivel de oraş, nu doar cele ale locuinţelor de stat. La Gorj, acolo unde se află acum cea mai fierbinte zonă a seismelor, numărul asigurărilor este de doar 15.108, adică un procent de 9,06%. Cu alte cuvinte, în cazul unui cutremur puternic, care va provoca pagube masive, pentru mai bine de 90% dintre locuinţe nu se vor primi niciun fel de despăgubiri. Pentru locuinţele deja asigurate şi care au suferit pagube până acum din cauza unor dezastre naturale în Gorj, au primit, în total, despăgubiri de 508.990 de lei.

În Vâlcea, situaţia stă puţin mai bine decât în Gorj, fiind asigurate 12,94% dintre locuinţe. Aici vorbim despre 24.097 de poliţe încheiate, dar şi despre despăgubiri în valoare totală de 2.003.264 de lei până în prezent.

Oltul, în coada clasamentului

Judeţul Olt se situează la coada clasamentului din Oltenia cu privire la numărul locuinţelor asigurate. Potrivit PAID, doar 7,69% dintre aceste au asigurare, adică 15.051 de locuinţe. Suma totală obţinută până acum de oltenii ale căror case asigurate au suferit pagube din cauza dezastrelor naturale s-a ridicat la 787.001 de lei.
Ajungem acum şi la ultimul judeţ care face parte din regiunea Oltenia – Mehedinţi. Nici aici situaţia nu stă deloc bine cu privire la numărul locuinţelor asigurate, procentele fiind aproape identice cu cele din judeţul Gorj. Aşadar, numărul asigurărilor pentru locuinţe în Mehedinţi este de 11.954, adică un procent de 9.04%. Până acum, în acest judeţ s-au primit despăgubiri de 440.328 de lei.

Braşovul, fruntaş la asigurări

Am aruncat o privire peste situaţia tuturor oraşelor din ţară. Astfel, am observat că judeţele din Oltenia nu sunt deloc singure pe listă la capitolul asigurări obligatorii puţine. Niciun judeţ din ţară nu depăşeşte procentul de 31%. Însă, cei mai mulţi dintre românii care au ales să îşi asigure locuinţele sunt braşovenii. În judeţul lor, procentul de asigurare atinge 30,82%, cu un număr de 86.183 de asigurări pentru locuinţe în vigoare. După Braşov urmează Timişoara, cu un procent de 29,81% şi un număr de 97.257 de asigurări. Pe locul trei este Clujul, cu un procent de 24,41% şi 87.987 de asigurări. Pe locul patru se află şi Sibiul. Aici procentul ajunge la 24% şi un număr de 48.966 de poliţe în vigoare.
Potrivit datelor PAID 75% dintre locuințele asigurate se află în mediul urban.

Citeşe şi: Cât de rezistente sunt blocurile din Craiova în faţa unui cutremur

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS