Estimată la 33,1% din PIB-ul oficial, economia subterană din Bulgaria este cea mai mare din Europa, potrivit unui studiu realizat de Departamentul de politică economică și științifică și Politica pentru calitatea vieții la cererea unei comisii din Parlamentul European, transmite publicația bulgară Novinite, care citează cursdeguvernare.ro.
După Bulgaria, se clasează Croația (29,7%) și România (19,0%), cu mult peste alte țări ale căror economii gri echivalează cu mai puțin de 23% din PIB-ul lor.
Ponderea economiei informale în țările europene a scăzut constant
Dacă, după criza economică din 2008-2009, ponderea economiei informale în țările europene a scăzut constant, în ultimii trei ani, în contextul izbucnirii pandemiei și al războiului din Ucraina, aceasta a crescut semnificativ, potrivit analizei europene.
„Principalele motoare ale acestei creșteri sunt indicatorii macroeconomici, cum ar fi nivelul șomajului și PIB-ul pe cap de locuitor. Cheltuielile publice uriașe pentru infrastructură, subvențiile pentru întreprinderi și transferurile speciale pentru persoane fizice, care au dus la o creștere semnificativă a PIB-ului, combinate cu reducerea șomajului, se preconizează că vor contribui la reducerea dimensiunii economiei gri în majoritatea țărilor europene și în OCDE în următorii ani”, scriu autorii studiului.
Dacă în Germania, Austria și Danemarca povara fiscală (directă și indirectă) este principala cauză a economiei gri, atunci în România, Italia și Grecia factorii determinanți sunt nivelul ridicat al muncii independente, șomajul și atitudinea față de taxe, precum și taxele indirecte.