8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNumărul octogenarilor se apropie de un milion, cât două județe mari ale țării 

Numărul octogenarilor se apropie de un milion, cât două județe mari ale țării 

Conform rezultatelor Recensământului, fenomenul de îmbătrânire a populației s-a accentuat, vârsta medie a populației crescând la 42,4 ani, comparativ cu 40,8 ani în recensământul precedent, spun specialiștii-sursa digi24.ro.

Aceste evoluții sunt determinate de două trenduri demografice: scăderea natalității și migrația. În Dolj, în anul 2012 numărul persoanelor de peste 80 de ani era de 25.104, în anul 2022 numărul a ajuns la 28. 808.

Conform estimărilor ONU, la nivelul anului 2050, populația României va ajunge la aproximativ 15,7 milioane de locuitori

Asta în condițiile asumării unei migrații nete între 2015 si 2050 de numai 425.000 locuitori. Conform estimărilor INS, la nivelul anilor 2060, populația României va atinge 13,2 milioane.În perioada 2025 – 2035 se va înregistra un vârf de pensionări, a generației „decrețeilor”. În aceste condiții se va înregistra o creștere accelerată a cheltuielilor cu pensiile publice.

Ca urmare, există un risc semnificativ ca sistemul public de pensii să nu poată fi susținut în forma actuală.

Probabil se va opta între un mix al parametrilor menționați anterior, și anume: majorarea vârstei de pensionare, trend care se observă deja la nivel international și/sau creșterea mai lentă (sau menținerea constantă) a punctului de pensie.

O altă posibilă soluție este creșterea taxării prin contribuții de asigurări sociale mai mari

Acest fenomen nu este specific doar României, ci se manifestă în multe țări. A treia opțiune este creșterea vârstei de pensionare.

Un român primește în jur de 55%-60% din suma contribuită pe parcursul vieții active

„În România, taxa curentă aferentă sistemului public de pensii este de 21,25%. La un calcul simplu, fără a ține cont și de valoarea în timp a banilor, o persoană activă este taxată cu 21,25% din salariu pentru sistemul public de pensii, pentru o perioadă de 35 de ani, iar apoi primește ca pensie aproape 45% din salariu. În aceste condiții, primește în jur de 55%-60% din suma contribuită pe parcursul vieții active. Daca este luată în considerare și valoarea în timp a banilor, suma primită (ca procent din contribuții) este și mai mică”, spun specialiștii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS