Tot mai mulţi câini sunt în ultima vreme abandonaţi pe străzile oraşului Craiova, cu precădere în zonele de periferie. Patrupedele nu au nici o vină. Întreaga responsabilitate revine cetăţenilor care le aruncă în stradă, dar şi lipsei de reacţie a autorităţilor. Animalele hămesite de foame şi sete bântuie, uneori, în grupuri pe străzile oraşului. Sunt un pericol pentru cetăţeni. Câinii se înmulțesc pe străzi, devin agresivi și devin o problemă pentru oamenii care locuiesc acolo.
Capturarea lor şi ducerea în adăpostul de la Breasta este echivalentul condamnării la moarte. La rândul lor, asociaţiile şi iubitorii de animale nu fac faţă cu capturarea, plasare către un foster şi darea în adopţie sau trimiterea într-un adăpost privat.
Foarte puţini dintre câinii care rătăcesc pe străzile oraşului sunt pierduţi şi în cele din urmă sunt recuperaţi de către stăpîni. La fel de puţini sunt şi câinii microcipaţi şi care în cazul în care ar fi pierduţi, pot fi duşi la un cabinet medical pentru a afla cine este proprietarul. Locuitorii urbei au păreri diferite faţă de apariţia în oraş a tot mai multor câini. Unii sunt împotriva câinilor şi cer cu vehemenţă autorităţilor, în speţă Serviciului de ecarisaj, să captureze aceste animale şi să le ducă în adăpostul de la Breasta. De cealată parte, iubitorii de animale încurajează adopţiile şi caută să salveze aceşti maidanezi.
Directorul SC Salubritate Craiova, Mihai Butari, spune că de la începutul anului şi până în prezent din Craiova şi localităţile limitrofe au fost capturaţi de către Serviciul de Gestionare al Câinilor fără Stăpân 644 de câini. Dintre aceştia, 134 de câini au fost eutanasiaţi şi 225 au fost adoptaţi. Acesta mai spune că uneori persoanele care adoptă, renunţă repede la animalul pe care îl aduc acasă.
Autorităţile dorm ?
Capturarea sau adopţia acestor câini nu s-a dovedit a fi o rezolvare. Abandonul este mult mai mare, iar lipsa măsurilor îşi spune cuvântul. Numărul patrupezilor fără stăpân crește de la o zi la alta, iar fenomenul riscă să scape de sub control.
Autorităţile locale sau Poliţia Animalelor par neputincioase în faţa acestui fenomen. Camerele de supraveghere pe care administraţia locală promitea că le va monta în zonele vulnerabile încă nu au apărut. Poliţia animalelor îşi face prea puţin simţită prezenţa.
DSV-ul, la rândul lui stă în aceeaşi stare de amorţeală.
Ce face Poliţia Animalelor?
În primele luni ale anului 2023, poliţiştii de la Biroul pentru Protecţia Animalelor au verificat mai multe persoane care comercializează câini din rase periculoase şi nu numai. „În urma controalelor efectuate s-a constatat că unii dintre proprietari nu au respectat prevederile legislaţiei în domeniu, privind deţinerea câinilor periculoşi sau agresivi sau gestionarea câinilor fără stăpân, fiind aplicate 16 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.000 lei. Totodată, au fost constatate și două infracţiuni, una prevăzută de Legea nr.205/2004 privind protecția animalelor şi a doua prevăzută de O.U.G. nr.55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Doi bărbaţi, unul din Ţuglui şi altul din Mârşani s-au ales cu dosar penal. De asemenea o femeie din Dăbuleni, bănuită că ar fi comercializat, către mai multe persoane fizice din județul Dolj, un număr de șase exemplare canine din rasa Bichon, s-a ales şi ea cu dosar penal.
Adoptă un căţel
Centrul de adopţii canine Craiova organizează frecvent adopţii. Craiovenii interesaţi să adopte un căţel pot merge aici să-şi găsească un prieten pe viaţă. Indiferent de rasa lor, de culoarea sau de condiția lor, câinii, și mai ales cei fără stăpân, au nevoie de să fie adoptaţi .
„La târgurile de adoptii organizate de noi s-au adoptat toți câinii propuși spre adoptie. Odată cu îmbunătățirea vremii ne propunem să organizăm cel puțin două târguri de adopţii pe lună, în diverse locații cum ar fi: Parcul Nicolae Romanescu, Grădina Botanică. De asemena promovam câinii propuși spre adopție pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/CentruldeadoptiicanineCraiova.