Statul american Utah a adoptat joi o legislaţie care solicită reţelelor de socializare, precum TikTok şi Instagram, să obţină acordul părinţilor înainte de a asigura accesul minorilor pe platformele lor, informează AFP, citată de Agerpres.
Textul de lege, care va intra în vigoare în martie 2024, a fost conceput ca reacţie la îngrijorările legate de dependenţa tot mai mare a tinerilor de reţelele de socializare, de hărţuirea online şi de colectarea datelor personale ale copiilor.
Însă reprezentanţii industriei tehnologiei şi cei ai asociaţiilor care militează pentru drepturi civice au considerat că o astfel de măsură ar putea restrânge accesul adolescenţilor proveniţi din medii marginalizate la resursele online, periclitând totodată libertatea de exprimare.
„Refuzăm de acum înainte să le permitem platformelor deţinute de reţelele de socializare să continue să afecteze sănătatea mintală a tinerilor noştri”, a scris pe Twitter guvernatorul acestui stat din vestul Statelor Unite, Spencer Cox, care a promulgat joi cele două legi ce tratează aceste chestiuni.
Ele doresc, de asemenea, să constrângă reţelele de socializare să ofere părinţilor accesul la conturile copiilor lor şi să stabilească, printr-o setare implicită, „o anumită oră de stingere”, care să îi împiedice pe minori să acceseze aceste platforme pe durata nopţii.
Noua legislaţie prevede pedepsirea prin amenzi a platformelor care îi vizează pe utilizatorii mai mici de 18 ani prin intermediul unor „algoritmi dependenţi”.
În timpul discursului său din februarie despre starea naţiunii, preşedintele Joe Biden a îndemnat Congresul american să legifereze aceste chestiuni.
Statul California a introdus deja legi care fixează parametri de confidenţialitate foarte stricţi, prin setări implicite, pentru minori, iar alte state americane, precum Ohio şi Connecticut, prevăd adoptarea unor legi similare celei din Utah.