-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia a trecut la ora de vară. Duminică e cea mai scurtă zi din 2023

România a trecut la ora de vară. Duminică e cea mai scurtă zi din 2023

România a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie. Ceasul s-a dat cu o oră înainte. Astfel, ora 03:00 a devenit ora 04:00. Din acest motiv, duminică este cea mai scurtă zi din acest an.

Ora de vară va fi valabilă între 26 martie și până la 29 octombrie 2023, când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă).

Ziua începe „să crească”, iar noaptea să scadă

Din acest moment, ziua începe „să crească”, iar noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023, conform stirileprotv.ro.

Ideea trecerii la ora de vară i-a aparținut omului de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu în care a emis mai multe idei în legătură cu economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, potrivit Observatorului astronomic.Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii.

Ritmul circadian, cel care influențează ciclurile de somn, se dereglează

Ritmul circadian, cel care influențează ciclurile de somn, se dereglează odată cu cele 60 de minute pierdute. Și recuperarea nu se face imediat, chiar dacă ne culcăm și ne trezim la aceeași oră și după ce se dau ceasurile înainte.

Dereglarea ritmului circadian influențează și starea emoțională. Putem deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți, potrivit doctordebine.ro.

De asemenea, studiile medicale mai arată faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, a spus Adam Spira, expert în somn, doctor în filosofie și profesor la John Hopkins – Bloomberg School of Public Health pentru publichealth.jhu.edu.

Pot apărea probleme de concentrare

Totodată, oboseala acumulată în primele zile după schimbarea orei poate duce la probleme de concentrare. Iar acest lucru poate determina creșterea numărului de accidente rutiere.

În urma unui studiu efectuat în 2020 a reieșit că schimbarea orei de vară crește riscul de accidente de trafic mortale cu 6%, a continuat profesorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS