8.1 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Pianul îți intră în sânge și în spirit”. Craiova Piano: De 17 ani, o punte între tinerii pianiști din lumea-ntreagă

„Pianul îți intră în sânge și în spirit”. Craiova Piano: De 17 ani, o punte între tinerii pianiști din lumea-ntreagă

Emir Abdula pășește pe scenă, într-o tăcere adâncă. Își aranjează scaunul, își așază sacoul vișiniu, iar preț de câteva clipe privește în gol, adâncit în universul numai de el știut. Apoi, atinge clapele. Este primul concurent din programul acestei ediții a concursului Craiova Piano, dedicat tinerilor pianiști și organizat de Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, în colaborare cu Asociația Culturală a unității de învățământ. În jurul său, sala începe să se dizolve și, încet, încet, rămân doar el și pianul.

În 2006, pornind de la inițiativa profesoarei Daniela Balaci, dascălii catedrei de pian de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” și-au pus în gând să organizeze un concurs de pian pentru tinerii talentați, din dorința de a-i stimula, de a-i încuraja pe aceștia și de a construi punți între pianiștii noii generații și profesorii de pian de la școlile de muzică și liceele de artă din țară și străinătate. Craiova Piano a început cu o ediție locală, cu un număr de 25 de participanți și a crescut viguros, ajungând o competiție cu participare internațională și nume importante în componența juriului.

Ediția a XVI-a s-a desfășurat în zilele vineri, 24 martie și sâmbătă, 25 martie 2023 și s-a încheiat sâmbătă seara cu Gala Laureaților, la Filarmonica Oltenia. Câștigătorii celor mai importante premii ale acestei ediții au fost Carla Bufu și Robert Bașcoveanu, ambii elevi ai Liceului de Arte din Craiova. Carla a câștigat marele premiu de 500 de euro pus în joc de Yahama Europe, în timp ce Robert a câștigat premiul special oferit în parteneriat cu Filarmonica Oltenia – un concert împreună cu orchestra instituției, în stagiunea viitoare.

Am văzut pianul pe scena Operei și am zis: E al meu!”

„Procesul de studiu e greu, dar până la urmă îți intră în sânge și în spirit și știi ce ai de făcut. E ca și când ai mânca, devine parte din viața ta de zi cu zi”, ne mărturisește Carla Bufu, elevă în clasa a XI-a a Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, câștigătoarea ediției 2023 și laureată și în trecut la Craiova Piano. Carla a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani.

Carla BUFU

„Mama mea cântă la flaut în Orchestra Operei Române și cumva cred că mi-a transmis în gene această iubire pentru muzică, dar alegerea pianului a fost o surpriză chiar și pentru mine. L-am văzut acolo, într-o zi, pe scena Operei și am zis: e al meu!”. Și asta a fost.

Ediția din acest an a reunit 50 de participanți din România, Bulgaria și China. La concurs participă copii începând cu vârsta de 5 ani până la studenți. Juriul din 2023 a fost format din Daniela Andonova, de la Academia de Muzică din Sofia (președinte), Marina Dragomirescu și Delia Pavlovici, de la Universitatea Națională de Muzică din București.

Emoția și fascinația muzicii

Concursul a început cu categoria E, pianiști născuți după anul 2006, „tinere speranțe”. Emir Abdula, care a susținut primul moment, are 15 ani și, deși a participat și la alte competiții, este prima dată când vine la Craiova Piano. „Cânt de mic, aveam un pian de jucărie și părinții au văzut că tot cântam la el și au contact o profesoară de pian”, ne-a povestit înainte să pășească pe scenă. Acum este elev la Liceul de Arte din Constanța.

L-am ascultat apoi pe Robert Bașcoveanu (video), elev în clasa a IX-a la Liceul de Arte din Craiova, transpus întru totul în lumea lui Liszt, Beethoven și Chopin, pulsând de o pasiune hipnotică. Provine dintr-o familie de muzicieni și spune că muzica l-a fascinat, pur și simplu, și că a ajuns aici cu dragoste față de pian, dar și cu multă muncă și perseverență. Robert a fascinat, la rândul său, juriul, astfel că i s-a oferit șansa de a susține un concert alături de Filarmonica Oltenia din Craiova.

În sală aștepta cuminte să îi urmeze rândul și Maria Louisa van Staden, de la Colegiul „George Enescu”. A participat la mai multe concursuri, atât în România, cât și la nivel internațional. „Mama este pianistă și o ascultam mereu când eram mică, apoi, de la șase ani, am început cursurile cu o profesoară de pian. Îmi place foarte mult să cânt, iubesc emoția aceea din momentul în care cânt, bucuria momentului”, ne-a mărturisit.

Marele premiu al ediției 2023 a fost de 500 de euro

Pe lângă fondul de premiere (ultimele ediții beneficiind de un fond de premiere de circa 2000 de euro), la fiecare ediție au existat premii speciale constând în susținerea de recitaluri și participarea la cursuri de perfecționare.

„Anul acesta, marele premiu, în valoare de 500 de euro, a fost oferit de Yamaha Europe și ținem să mulțumim sponsorului nostru pe această cale. De asemenea, Filarmonica Oltenia a oferit unui concurent la alegerea juriului posibilitatea de a susține un concert cu orchestra Filarmonicii în stagiunea următoare. Apreciem foarte mult deschiderea doamnei Ivona Stănculeasa, managerul instituției, care ne sprijină de fiecare dată când îi batem la ușă”, a declarat Ionuț Moandă, responsabilul Catedrei de Pian Principal.

„Le mulțumesc colegilor mei care au inițiat și organizează an de an acest concurs, care au pus liceul nostru pe harta liceelor importante din țară, le mulțumesc pentru efortul și pasiunea lor. De asemenea, le mulțumesc invitaților din juriul pentru că, prin prezența lor, girează importanța acestui concurs”, a transmis, în deschiderea concursului, Livia Miloș, director adjunct al Liceului „Marin Sorescu” și parte din echipa de organizare.

De la dreapta la stânga, Livia Miloș, director adjunct Liceul de Arte, Raluca Pancu, inspector scolar, Daniela Andonova, președinte juriu, prof. Daniela Balaci, prof. Marina Dragomirescu și Delia Pavlovici – juriu

Președintele juriului: „Competiția e mereu la un nivel foarte ridicat”

Președintele juriului, prof. Daniela Andonova, nu s-a aflat la prima prezență în cadrul competiției Craiova Piano. „Sunt foarte fericită că am avut prilejul să particip în mai multe rânduri la această competiție frumoasă, care este o sursă de motivație extraordinară pentru tineri, pentru a se perfecționa și a ajunge pe cele mai înalte trepte ale profesiei. Sunt pianiști foarte buni, foarte talentați, iar competiția este mereu la un nivel foarte ridicat”, a spus aceasta pentru GdS.

„Mă simt ca acasă aici, sunt absolventă a acestui liceu și țin să spun că este o bucurie pentru noi de fiecare dată să sprijinim această inițiativă. Sunt mândră de ceea ce colegii mei fac an de an cu dăruire și muncă. O felicit pe doamna prof. Balaci, inițiatoarea acestui frumos proiect, pentru perseverența sa, alături de catedra de pian, pentru că munca în echipă face totul”, a transmis și Raluca Pancu, inspector școlar, cu ocazia deschiderii competiției.

Participanți din mai multe țări și juriu format din personalități ale lumii muzicale

Dragostea pentru muzică și dedicarea față de elevii lor i-a călăuzit pe profesorii organizatori să clădească o competiție care se bucură astăzi de renume internațional. Unele ediții Craiova Piano au reunit și 100 de tineri pianiști. De-a lungul anilor, la concurs s-au înscris tineri din România, Bulgaria, Republica Moldova, Spania, China, Andorra sau Regatul Unit al Marii Britanii. Unii dintre laureații edițiilor anterioare sunt deja nume consacrate pe scena muzicală internațională, în ciuda vârstei încă fragede. Un exemplu grăitor este tânăra Adela Liculescu, care este în prezent profesoară de pian la Viena și susține numeroase concerte cu orchestre importante, fiind invitată în mai multe rânduri și la Filarmonica din Craiova.

Pe parcursul anilor, juriul a adunat personalități marcante ale muzicii românești și internaționale, printre care Walter Kraft, de la Munchener Musikseminar, Daniel Goiți și Csiky Boldiszar, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Vlad Dimulescu, de la Universitatea Națională de Muzică București, Mirabela Dina, Hoschule fur Musik Koln și nu numai.

Lista completă a câștigătorilor acestei ediții se regăsește mai jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS