2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorizațiile de construcţie vor putea fi emise în doar 65 de zile

Autorizațiile de construcţie vor putea fi emise în doar 65 de zile

Autorizațiile de construcţie vor putea fi emise în doar 65 de zile. Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor. Actul normativ permite emiterea de autorizații de construcție mult mai repede și cu mai puțină birocrație, anunţă Ministerul Dezvoltării.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a precizat că termenul de emitere, care, astăzi, în practică, poate ajunge şi la un an, va fi redus la 65 zile, transmite news.ro.

Este cel mai important act normativ în construcţii din ultimii 20 de ani

Conform lui Cseke, este cel mai important act normativ în construcţii din ultimii 20 de ani. Aceta eficientizează şi simplifică procesele de avizare, autorizare şi monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului şi construcţiilor

Prin acest Cod, termenele de avizare a documentaţiilor de urbanism şi de autorizare a lucrărilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel încât să nu se mai „plimbe” documentaţiile de la o instituţie la alta, a subliniat ministrul.

Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor şi PUZ-urilor

Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor şi PUZ-urilor, precum şi termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate. Se creează o platformă digitală naţională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor şi a autorizaţiilor de construire, prin ghişeul unic naţional al construcţiilor. În felul acesta nu o să mai existe suprapuneri sau contradicţii între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituţii, facilitând şi simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiţii.

Se propune şi crearea unui Registru naţional al clădirilor

Prin Cod se propune şi crearea unui Registru naţional al clădirilor. Este vorba despre un sistem informatic care va conţine datele despre toate construcţiile autorizate, indiferent de finanţare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

„Sistematizarea legislaţiei şi fundamentarea unor noi concepte, sub forma unui cadru legislativ complex, coerent şi stabil, vor conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului construit; asigurarea dreptului constituţional la un mediu sănătos; echilibru între interesul general şi cel individual; dezvoltare echilibrată şi sustenabilă; stabilitatea şi predictibilitatea mediului investiţional şi, implicit, competitivitate economică”, precizează Ministerul Dezvoltării.

În mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuinţe unifamiliale pentru folosinţa proprie

În mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuinţe unifamiliale pentru folosinţa proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialişti sau proiecte tip puse la dispoziţie de autorităţile locale. De asemenea, cu notificarea primăriei şi fără autorizaţie de construire, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

Firmele de construcţii vor fi certificate

Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizaţie de construire, se introduce o autorizaţie de regularizare, care impune conformarea construcţiei la toate normele aplicabile şi avizarea corespunzătoare a documentaţiei. În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă. Asta conduce la un beneficiu important pentru bugetul local.

Pentru asigurarea unei calităţi controlabile a pieţei de construcţii, firmele de construcţii vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerinţele tehnice şi administrative necesare nu pot participa la licitaţiile la care nu sunt certificate. De exemplu, o firmă care nu are specialiştii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitaţii pentru reabilitări sau construire de spitale – a precizat ministrul Dezvoltării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS