2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElev bătut la sport. Comisia ISJ Dolj ”face podul” cu acuzații

Elev bătut la sport. Comisia ISJ Dolj ”face podul” cu acuzații

Mama elevului de clasa I de la Liceul de Arte ”Marin Sorescu” din Craiova care ieșit de la ora de sport cu mai multe vânătăi pe mâini și pe picioare, după ce a fost agresat de doi colegi, având și certificat medico-legal cu una – două zile de îngrijiri medicale, este uimită de primul răspuns în acest caz de la Inspectoratul Școlar. Adresa începe cu mențiunea că o echipă de inspectori s-a deplasat la liceu pentru a verifica cele semnalate de mamă și continuă cu ”vă prezentăm punctul nostru de vedere:din cele declarate de domnul profesor de sport”.

Bătaia e tratată astfel: în afara orei, nu în timpul orei cum a spus mama, 2 -3 secunde, un agresor în loc de doi, victima nu s-a plâns de dureri, copiii s-au împăcat. În această nouă logică apar și întrebările.

Cum poți face vânătăi pe mâini și pe picioare în 2- 3 secunde, de la un singur agresor? Și nu e doar atât. Totodată, mama victimei spune că fiul său nu mai merge la școală și că a făcut cerere pentru transfer.

Teoria și practica

Agresiunea este condamnată atât moral, cât și legal. Copiii au drepturi și adulții sunt răspunzători. Școala este un mediu sigur. Când se ajunge însă la cazuri concrete nu mai e totul așa de clar. Părinții elevilor care devin victime trăiesc cu coșmarul agresiunii. Așa este și în cazul mamei elevului de clasa I de la Liceul ”Marin Sorescu” din Craiova, care și-a luat copilul plin de vânătăi în două rânduri de la ora de sport.

Varianta mamei

”Incidentul a avut loc pe 9 martie, la ora de sport. Copiii se jucau rațele și vânătorii. Copilul meu era vânător și s-a retras din joc pentru a cere voie profesorului să meargă la baie. S-a retras pe marginea terenului, timp în care a fost împins de doi colegi cu care a mai avut conflict. L-au mai bătut și înainte de vacanța din februarie. Pe 9 martie însă copilul meu a fost trântit la pământ, în sala de sport, lângă o bancă și a fost bătut cu pumnii și picioarele, fiind plin de vânătăi. Am luat certificat medico-legal pe 13 martie, deci la câteva zile distanță, cu una-a două zile de îngrijiri medicale.

Din ce a spus copilul, domnul profesor stătea și pe telefon și nu a intervenit, iar la final i-a zis: meritai și tu o bătaie!. Când a venit să ne predea copiii, dumnealui era în ușă, roșu la față și țipa că o să-i luăm cu ochii scoși. Scenele acestea se pot vedea și pe camerele video ale școlii și au fost de față și alți părinți. Eu am fost cu copilul la comisia antibullyng și am auzit cum povestea ce i s-a întâmplat”, este pe scurt povestea spusă de mama copilului.

Precizările profesorului: Elevul nu a spus că îl doare ceva

Odată ce incidentul a fost făcut public de către mama copilului, declarațiile oficiale anunțau anchetă, comisii, monitorizări. Mama a depus și ea mai multe sesizări, inclusiv la DGASPC, poliție și chiar și la Inspectoratul Școlar.

De curând, mama a primit acasă și un prim răspuns, de la ISJ Dolj, în care se menționează astfel:

”Ca urmare a sesizărilor depuse la Inspectoratul Școlar…o echipă de inspectori școlari s-a deplasat la Liceul ”Marin Sorescu” pentru a verifica aspectele semnalate de dumneavoastră. În urma discuțiilor purtate cu profesorul de sport și cu dna învățător, cât și cu conducerea liceului, vă prezentăm punctul nostru de vedere:

-din cele declarate de domnul profesor de sport, incidentul s-a petrecut după terminarea orei de educație fizică, când dânsul se pregătea să însoțească elevii în curtea școlii, unde era așteptat de părinți; în acel moment a izbucnit un conflict spontan între un elev și băiatul dumneavoastră;

  • din precizările profesorului de sport, incidentul a durat 2-3 secunde, A. F, nespunându-i că are o problemă sau îl doare ceva; situația a fost prezentată ambilor părinți de către domnul profesor”.

Practic, aici există o singură părere, cea a profesorului acuzat, care menționează un singur agresor, nu doi, cum a povestit elevul mamei. Și tot profesorul este cel care menționează că victima nu s-a plâns de vreun inconvenient.

Mama arată pozele cu copilul plin de vânătăi și spune că are certificat medical prin care se recomandă una- două zile de îngrijiri. ”Copilul meu a fost scutit de la școală. Acest răspuns mi se pare a fi o bătaie de joc la adresa copilului meu”, spune părintele. Cum se pot explica diferențele dintre imagini, fapte și precizările profesorului?

”Incidentul s-a analizat în ședința cu părinții”

Tot în răspunsul respectiv se arată că, la nivelul clasei, incidentul a fost motiv de a chema părinții la ședință, unde mama victimei și-a spus punctul de vedere, fără a da detalii, și părinții copiilor acuzați au recunoscut incidentul și l-au regretat.

”Acest incident s-a analizat în cadrul ședinței cu părinții organizată de doamna învățător, în care dumneavoastră v-ați exprimat punctul de vedere, iar părinții celorlalți doi copii, considerați agresori, au recunoscut că este regretabil ce s-a întâmplat și au promis că vor lua măsuri și se vor implica mai mult în educația copiilor”.

”Copiii s-au împăcat” versus ”băiatul meu nu mai merge la școală”

Tot ca punct de vedere, în adresa ISJ Dolj se menționează ”cazul a fost discutat în Comisia de bullyng de la nivelul unității școlare, unde s-a solicitat și consilierea copiilor- părinții fiind de acord. Atât domnul profesor, cât și doamna învățătoare regretă cele întâmplate, cu atât mai mult cu cât a doua zi, copiii s-au împăcat și nu au mai existat incidente”.

Mama copilului spune cu totul altceva: Mama copilului spune cu totul altceva: ”Am depus actele pentru transfer. Copilul meu mai merge la școală de frică. Nu s-au împăcat. Am fost chemați de domnul director a doua zi după incident, la discuții. L-am dezbrăcat în fața dumnealui pe copil să vadă în ce hal este. Le-a spus că dacă se mai întâmplă le dă folile să plece la alte școli și la final i-a pus pe copii să dea mâna. Copilul meu a dat mâna dar mi-a spus că a dat cu frică”.

”Comisia echipei de inspectori” face recomandări

În adresa trimisă la domiciliul mamei, ”comisia echipei de inspectori” care s-a deplasat la școală recomandă, consiliere de grup și individuală cu celeritate pentru elevii implicați; atenție mai mare a învățătoarei și a profesorului de sport asupra celor doi elevi implicați în incident, asupra comportamentelor lor astfel încât să se evite, pe cât posibil, astfel de incidente. Mamei i se recomandă și să își mute atât copilul victimă, cât și pe celălalt fiu la Școala Gimnazială ”Gheorghe Bibescu” din Craiova, unde copiii ar putea crește și dezvolta armonios.

La final, ”comisia echipei de inspectori” îi spune mamei că ar trebui să aibă mai multă încredere în profesori și școală.

Ce spune managerul liceului

Managerul Liceului de Arte ”Marin Sorescu” din Craiova a anunțat, imediat după ce incidentul a fost făcut public, că a convocat mai multe comisii, inclusiv comisia de cercetare disciplinară. ”Comisiile au elaborat procesele, iar acum lucrează la rapoartele ce vor conține măsurile propuse. Acestea din urmă vor fi înaintate CA-ului spre aprobare”, a menționat, vineri, Eduard Gegiu, directorul Liceului de Arte din Craiova.

În cazul profesorului de sport, părinții au discuții pe grupurile de whatsapp în care menționează că micuții lor sunt loviți și amenințați la oră. Unul dintre părinți spune că și că a depus sesizare la manager. Iată câteva mesaje.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS