-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlanul de restructurare al CEO e întârziat cu un an

Planul de restructurare al CEO e întârziat cu un an

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Daniel Burlan, a declarat că Planul de restructurare și decarbonare al companiei este întârziat de la implementare cu un an.

Prin urmare, acesta ar trebui să fie prelungit cu încă un an. Termenul final de implementare este 1 ianuarie 2026, însă există întârzieri, în ceea ce privește noile proiecte de investiții. Acestea nu ar fi depins de Complexul Energetic Oltenia, susține Daniel Burlan, în prezent director al Direcției de Vânzări din CEO. Prin urmare, compania va face demersuri pentru prelungirea cu un an a Planului de restrcuturare și decarbonare.

„Sunt motive obiective care au condus la o întârziere de circa un an. Prin urmare, este necesară o prelungire cu un an a Planului de restructurare. Adică în loc de 1 ianuarie 2026 și fie 1 ianuarie 2027. Au fost probleme obiective în ceea ce privește derularea negocierilor cu partenerii și înființarea firmelor mixte. Avem constituite 9 din cele 10 firme. A mai rămas de înființat firma care va construi un grup pe gaze la Ișalniția cu ALRO în parteneriat.

Noi vom face demersuri pe lângă Ministerul Energiei pentru prelungirea cu un an a Planului și Ministerul Energiei va trebui să facă același lucru pe lângă Comisia Europeană”, a declarat Daniel Burlan, fost președinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

Celealalte investiții noi presupun înființarea a opt parcuri fotovoltaice și a unui grup pe gaze naturale la Turceni.

Ajutor de 180 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2

Complexul Energetic Oltenia are obligația să implemennteze un Plan de restructurare pentru că a primit ajutoare financiare de stat. Sumele au fost acordate pentru plata certificatelor de CO2. Astfel, Complexul Energetic Oltenia va mai beneficia de un ajutor financiar de stat anul acesta. Suma este de peste 180 de milioane de euro.

La începutul acestui an, compania energetică a primit un ajutor în valoare de 92 de milioane de euro. Din banii respectivi se achiziționează certificatele de CO2 aferente producției de energie electrică din anul 2022. Prețul unui certificat de CO2 este în momentul de față de aproape 95 de euro. Este de așteptat ca prețul să mai crească, având în vedere că s-a intrat în luna aprilie, când este termenul limită de conformare. La nivelul Complexului Energetic Oltenia au fost însă achiziționate aproape toate certificatele de CO2 de care este nevoie pentru anul 2022. Prin urmare, compania energetică va reuși să se conformeze și anul acesta.

„Încă mai sunt câteva certificate de cumpărat. Problema este ca și rezolvată. S-au folosit bani și din ajutorul de 92 de milioane de euro primit la începutul acestui an. Complexul Energetic Oltenia va mai primi un ajutor de 180 de milioane de euro în acest an, tot pentru plata certificatelor de CO2 pentru anul 2023. Vom mai folosi și fonduri proprii pentru a cumpăra certificate. Fără aceste ajutoare nu ne-am fi descurcat. Nu ar mai fi existat Complexul Energetic Oltenia. Până acum CEO a plătit peste un miliard de euro din ajutor pentru CO2”, a declarat Daniel Burlan, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS