5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce se mănâncă pește și se împart ramuri de salcie de Florii

De ce se mănâncă pește și se împart ramuri de salcie de Florii

Sărbătoarea Floriilor marchează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. În Duminica Floriilor, creștinilor ortodocși care respect restricțiile impuse de Postul Mare le este permis că mănânce peşte, iar la biserică se duc ramuri de salcie, pe care preoții le împart după terminarea slujbei. Iată care este semnificația acestor obiceiuri, conform Antena3.

În ziua de Duminica Floriilor, se ţine o slujbă de Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici.

În această zi este dezlegare la pește, deoarece se spune că Iisus ar fi cerut să mănânce pește, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

Salcia împărțită de Florii, legende și obiceiuri

Potrivit unei legende, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o astfel să-şi continue drumul.

În ziua de Florii, oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul.

Conform tradiţiei populare, ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

Există obiceiul ca părinţii să-i lovească pe copii cu nuieluşe de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

În unele zone, sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an.

Salcia se mai pune şi la la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.

Cei care cultivă cânepă caută să rupă ramuri de salcie cât mai lungi, ca să le crească înaltă cânepa.

Tradiții populare de Florii

Tot de Florii, pe 9 aprilie, este bine ca fiecare credincios să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului. Cel care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând.

În Banat şi în Transilvania, în ziua de Duminica Floriilor, fetele mari pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste şi de sănătate.

Cine se spală de Florii pe cap trebuie s-o facă doar cu apă desântată şi sfinţită, altfel riscă să albească precum pomii care dau în floare.

Tot de Florii, gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor. În ziua de Florii înfloresc urzicile, dar fără a fi bune de mâncat, semnificând şi apropierea sfârşitului postului Paştelui. De aceea, sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi “Nunta urzicilor”.

O altă tradiţie populară spune că, dacă te speli pe cap în această zi, fără apă descântată şi sfinţită, părul va albi peste noapte.

Citește și: Două fetițe, rănite după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS