Deputata PNL Raluca Turcan a anunţat că a depus în Parlament un proiect de lege prin care se vor stopa fraudele legate de concediile medicale fictive. Iniţiativa propune un mecanism de control al concediilor medicale care este realizat la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.
„Am depus un proiect de lege prin care se vor stopa fraudele legate de concediile medicale fictive. În doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale. Proiectul pe care l-am iniţiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.
Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoţiţi de către personal din cadrul poliţiei comunitare/locale.
Se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României şi se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reşedinţei asiguratului. Persoanele care nu vor face această declaraţie, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical”, a scris Raluca Turcan, vineri pe Facebook.
Concediul medical, chiul pe banii din bugetul sănătăţii
Ea a mai spus că trebuie să fim responsabili cu puţinii bani pe care îi avem la dispoziţie pentru plata concediilor medicale.
„Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele şi care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătăţii. Nu ar mai trebui să avem situaţii în care cineva îşi ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie. În doar doi luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an”, a completat Turcan.
Aceasta mai spune că prin Legea bugetului de stat pe 2023 au fost aprobate în suma de 3,7 miliarde lei şi la 28 februarie a.c. obligaţiile restante de plată înregistrate sunt în sumă de 2,2 miliarde lei, iar „neasigurarea plăţilor la termenele legale prevăzute de actele normative în vigoare poate genera cheltuieli suplimentare asupra bugetului FNUASS ca urmare a acţionării în instanţă, pentru recuperarea debitelor, de către beneficiarii prevederilor OUG nr.158/2005”.
„Prin iniţiativa legislativă propusă venim cu soluţii concrete pentru a stopa risipa şi eventualele fraude introducând obligaţia persoanelor care intră în concediu medical (care nu sunt internate) pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului şi de a permite controlul în intervalul de timp declarat”, a mai spus Raluca Turcan.
Citeşte şi: Grevă la Prefectura Dolj