-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce Luna are o față ascunsă?

De ce Luna are o față ascunsă?

Luna a creat de-a lungul vremii foarte multe controverse în rândul celor care au vrut să o descopere. Mult timp, oamenii au crezut că pe Lună se poate trăi. De asemenea, se credea că acolo există păduri, mări și locuitori pe care unii cu multă imaginație i-au numit seleniți. Când primele sonde au ajuns la Lună, a fost clar că nimic nu poate trăi acolo. Tot sondele au arătat că o față a Lunii ne este mereu ascunsă privirii, scrie Hotnews. De ce stau lucrurile așa? Care sunt miturile despre această parte nevăzută a Lunii?

Fața nevăzută stimulează teoriile conspirației

De ce nu vedem toată suprafața Lunii de pe Terra? Luna prezintă întotdeauna aceeași față spre Pământ. Asta înseamnă că o parte a Lunii rămâne întotdeauna ascunsă de ochii noștri. Dar ar fi o greșeală să numim acea față ca fiind „întunecată” („dark side of the moon”, după cum suna titlul unui celebru album Pink Floyd).

Această față ascunsă a Lunii, cu teren accidentat, a fost fotografiată pentru prima dată de o sondă spațială sovietică numită Luna 3 în 1959. Ea a fost văzută direct de oameni pentru prima oară în 1968, de către astronauții misiunii americanii Apollo 8.

Fața nevăzută a dat naștere unor teorii aberante ale conspirației: acolo ar avea bazele diverse soiuri de extratereștrii care stau acolo, știind că nu le putem repera prezența. Dacă oamenii ar încerca să aselenizeze acolo, naveta ar fi distrusă, spuneau cei cu foarte multă imaginație.

Voci și mai inventive spuneau că Armata SUA are baze militare pe fața ascunsă a Lunii, baze despre care, evident, nu vrea ca restul lumii să știe.

Teoriile conspirației nu au pornit din nimic: la 1959, US Air Force creionează proiectul Horizon, prin care se dorea amplasarea unei baze militare pe Lună și chiar detonarea unei bombe nucleare, pentru intimidarea URSS.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Vezi și: LIVE VIDEO Lumina Sfântă de la Ierusalim

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS