2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe simbolizează ouăle roșii de Paște?

Ce simbolizează ouăle roșii de Paște?

Ouăle roșii sunt cel mai important simbol al Paștelui, iar acestea nu lipsesc niciodată de pe masă.

Potrivit Historia, în culturile considerate păgâne, se spune că ouăle erau un simbol al fertilității și renașterii. Primii creștini le-au folosit pentru a prezenta frânturi din Biblie, pornind de la mormântul gol din care a înviat Domnul Iisus.

O legendă spune că Maria Magdalena, în eforturile ei de a răspândi Evanghelia, a mers la împăratul Romei și l-a salutat cu „Hristos a înviat”. El i-a arătat un ou de pe masă și i-a răspuns ironic: „A înviat cam cât e oul ăsta de roșu”. Se zice că oul a devenit imediat roșu-sângeriu.

Ce simbolizează ouăle roșii

Oul roșu s-a păstrat din moși-strămoși în cultura românească, fiind simbolul Învierii Domnului Iisus Hristos, al sângelui Mântuitorului.

Se spune că oul roșu de Paște ne apără de rele și ne protejează contra diavolului. Prin urmare, casa care are pe masă ouă roșii este ferită de duhurile rele. Tocmai de aceea, în Vâlcea, de exemplu, în Joia Mare era îngropat un ou roșu.

În anul 1937 apărea cartea Ouăle de Paști. Aceasta este un amplu studiu de folclor realizat de autorul Artur Gorovei, academician, etnograf, folclorist român, născut la Fălticeni. Cartea a prezentat pentru prima oară, în octombrie 1928, la Congresul Internațional de Artă Populară din Praga, cum sunt vopsite și ornamentate ouăle de Paște în țara noastră. Gorovei spunea că oul roșu a rămas la români, alături de cruce, un simbol al biruinței în lupta cu diavolul.

Există mai multe legende despre originea sa. Una dintre ele, din județul Mehedinți, zice că, după ce Iisus a fost dus la Pilat, o ploaie de pietre a căzut asupra sa și toate s-au preschimbat în ouă roșii.

Un ou roșu și o „păsculiță”

Gorovei a cules și o legendă din târgul Boian din Bucovina. Aceasta spune că după răstignirea Domnului Iisus, un mesean a spus la un ospăț că Mântuitorul va învia. Însă, reticent, un altul a strigat așa: „Când va învia cocoșul pe care-l mâncăm acuma și când se vor preface ouăle acestea în ouă roșii, atunci va învia și Hristos”. Legenda zice că, printr-o minune, cocoșul a început să cânte, iar ouăle s-au făcut roșii.

Citește întreg articolul pe Historia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS