Paștele este sărbătorit aproape în întreaga lume, chiar dacă nu de toți oamenii din țările respective. Iar sărbătoarea are tradiții diferite, multe dintre ele foarte neobișnuite.
Desigur, nu toate confesiunile creștine sunt la fel și nu toate popoarele se mulțumesc cu tradițiile “obișnuite”. Unele comunități și instituții din lume au hotărât că vopsirea ouălor și simpla masă în familie nu este suficientă pentru a se bucura cum se cuvine de Paște, scrie G4Media.
Cea mai mare omletă de Paște din lume – Franța
Pentru cetățenii orășelului francez Haux, prima zi de Paște reprezintă o ocazie perfectă de a îmbina iubirea creștină față de aproape cu iubirea francezilor față de omletă. De dimineață, fiecare familie pregătește câteva ouă care sunt apoi duse în centrul localității, unde sunt gătite într-o tigaie imensă. Conform revistei britanice Wnaderlust, colosul culinar conține peste 4.500 de ouă. Acesta constituie un prânz și o cină copiasă pentru cei peste 1.000 de rezidenți. În unele cazuri, asigură chiar și micul dejun pentru a doua zi.
Vrăjitoarele Paștelui – Finlanda
Pentru copiii din Finlanda, Halloween-ul nu este singura oportunitate de a se costuma. De Paște, micuții, în special fetele, se deghizează în vrăjitoare, își asumă costumații colorate și pistrui desenați înainte de a ieși pe străzi în căutare de bunătăți.
“Micile vrăjitoare merg apoi din ușă în ușă, aducând crenguțe de salcie decorate cu pene colorate și hârtie creponată. Acestea simbolizează o binecuvântare pentru a alunga spiritele rele. În schimb, acestea primesc dulciuri”, spune expertul în cultura copiilor Reeli Karimäki, de la Centrul de artă pentru copii Pessi din Vantaa, la nord de Helsinki, citat de This Is Finland.
Adulții suficient de curajoși să înfrunte vrăjitoarele le răsplătesc fie cu dulciuri (în special ouă de ciocolată) sau sume mici de bani.
Tradiții de Paște – Biciul norocos, în Cehia
O tradiție ceva mai controversată, pomlázka, cuvântul ceh pentru “bici” presupune împletirea de către băieți a unor biciuri din ramuri de salcie. Acestea sunt decorate apoi cu fundițe. După aceea, le îndreaptă împotriva tinerelor care le ies în cale. Acest gest se consideră un act care ar trebui să aducă noroc și fertilitate. Răsplata pentru serviciul adus este de obicei un ou sau ceva dulce.
După cum arată o serie de interviuri realizate de Radio Prague International, opiniile față de acest joc sunt împărțite. Unii oameni preferă să respecte obiceiul. Dar există voci care critică jocul, în special din cauza conotațiilor sexiste și a posibilității ca unii dintre participanți să exagereze.
În orice caz, pomlázka rămâne o tradiție populară, iar exponate care atestă importanța și originile sale pre-creștine sunt în continuare expuse la Muzeul Etnografic, parte a Muzeului Național din Praga.
Răstignirile din Insulele Filipine
Deși poate părea surprinzător, una dintre cele mai mari țări creștine din lume, după numărul de credincioși, se află în Asia de Sud-Est. Aproape 90% din cei peste 110 milioane de locuitori ai Insulelor Filipine se declară catolici. Iar în unele zone ale țării, reproducerea crucificării lui Iisus reprezintă o tradiție populară pentru oameni.
După cum arăta CNN în 2019, biserica are un motiv întemeiat pentru a a-și exprima dezacordul cu această tradiție. În unele cazuri, reproducerile sunt atât de fidele realității încât includ folosirea de cuie adevărate. Acestea sunt bătute în mâinile și picioarele actorilor.
Citește întreg articolul pe G4Media.
Citește și: Ciobanul din Dolj care a omorât cumpărătorul unui miel, reținut