2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMini festival Shakespeare la Craiova. Poduri de Teatru până la Kiev și Londra

Mini festival Shakespeare la Craiova. Poduri de Teatru până la Kiev și Londra

Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova organizează în perioada 20-23 aprilie un mini festival Shakespeare, sub titulatura „Poduri de Teatru”.

La inițiativa maestrului Emil Boroghină, inima festivalului dedicat marelui dramaturg, Poduri de Teatru reunește la Craiova spectacole din țară și din străinătate, dar și alte evenimente.

Montări ale teatrelor din Ucraina, Marea Britanie, Timișoara

Teatrul Național „Marin Sorescu” celebrează astfel împlinirea a 400 de ani de la apariția ediției First Folio a operelor  lui William Shakespeare. Totodată, evenimentul este menit să marcheze și împlinirea a 50 ani de la construirea clădirii emblematice a Teatrului Național din Craiova.

Iubitorii de teatru au prilejul de a vedea pe scena instituției craiovene montări din Ucraina, Marea Britanie, Timișoara, dar și spectacolul Richard al III-lea, pus în scenă de Lazslo Bocsardi la Craiova.

50 de ani de la inaugurarea clădirii TNC

Evenimentul este construit ca o punte între ediția de anul trecut a Festivalului Shakespeare șiediția care urmează în 2024, a declarat pentru GdS managerul TNC.

„Am profitat și de faptul că pe 21 aprilie aniversăm și 50 de ani de la deschiderea oficială a acestei clădiri simbol a Teatrului Național din Craiova. Vorbim despre un proiect de arhitectură coordonat de renumitul Alexandru Ioțu. Nu puteam trece peste acest eveniment. Clădirea Teatrului Național este un reper al vieții culturale din oraș, kilometrul zero al culturii din regiune. Avem nevoie de evenimente, de contact permanent cu publicul nostru pentru a nu pierde obișnuința de consum cultural”, a spus Alexandru Boureanu.

Emil Boroghină, neobosit în promovarea operei lui Shakespeare

Directorul Naționalului din Craiova a ținut să transmită, pe această cale, și aprecierea pentru Emil Boroghină. Un nume care se suprapune, la drept vorbind, Festivalului Shakespeare.

“Societar de onoare al teatrului din Craiova, a ținut mereu ridicat acest stindard al operii shakespeariene de teatru. Nu doar de teatrul din Craiova, ci de teatru în general. Pentru că opera lui Shakespeare este o biblie pentru toți oamenii de teatru”, a transmis Alexandru Boureanu.

“Venirea trupei din Kiev în România este un eveniment care nu trebuie ratat”

Joi, la 19:00, pe scena mare a TNC se joacă spectacolul Coriolanus. Prezentat de Teatrul Național ”Ivan Franko” din Kiev, acesta este regizat de Dmytro Bogomazov.

“În această perioadă foarte complicată a istoriei contemporane, am invitat Teatrul Național din Kiev cu un efort foarte mare. O colaborare cu o instituție culturală care se află într-o zonă de război este dificilă. Venirea trupei din Kiev în România este un eveniment care nu trebuie ratat. Teatrul are un rol important în societatea contemporană și devine, iată, o oglindă a realității. O oglindă a ceea ce pățesc oamenii în aceste momente cumplite de război”, a spus managerul instituției craiovene.

Imagine din spectacolul Coriolanus – Teatrul Național din Kiev

Hamlet pe fundal Subcarpați

Vineri la ora 20:00 este programat spectacolul Hamlet, o producție a Teatrului Național din Timișoara, în care muzica este făcută de cei de la Subcarpați.

„Este un spectacol muzical foarte interesant ca structură, ca impact social. Cum vedem astăzi și cum știm un text atât de important precum Hamlet”, a precizat Boureanu.

Tot vineri, la 21:30, va avea loc un spectacol cu lasere.

MacBeth, producție londoneză câștigătoare a concursului „Shakesphere”

Evenimentul principal de sâmbătă este MacBeth, programat la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național. Spectacolul este prezentat de Flabbergast Theatre din Londra (Marea Britanie) și este o producție câștigătoare a concursului Shakesphere organizat de Rețeaua Europeană a Festivalurilor Shakespeare. Regia este semnată de Henry Maynard.

„MacBeth e un spectacol care întregește această construcție a festivalului ca pod, la fel ca și cel al lui Kelly Hunter, Furtuna. Practic acest pod ne poartă de la Craiova la Timișoara, apoi spre Ucraina și Marea Britanie. Apoi încheiem cu Richard III, duminică. Un spectacol pe care o parte dintre craioveni l-au văzut și cu care ne putem lăuda invitaților noștri de peste hotare. Au ocazia de a-l vedea aici pe marele nostru actor Sorin Leoveanu, în regia reputatului Laszlo Bocsardi”, a adăugat managerul TNC.

Citește și Încă un târg controversat la Craiova. De fapt, unde e problema?

30 de evenimente în 4 zile

Evenimentul este gândit drept „un pod coerent peste cele două ediții, cu o serie de 30 de evenimente diferite care țin de activitatea noastră cotidiană a teatrului și în care vom cinsti și memoria celui care a fost mereu alături de Festivalul Shakespeare și pe care întreg teatrul românesc l-a îndrăgit. Este vorba despre George Banu, pe care l-am pierdut anul acesta”, a completat Boureanu.

Evenimentul „Poduri de Teatru” include și mai multe lansări de carte sau reviste, vizionări de film și întâlniri cu oameni din lumea teatrală.

Programul complet se regăsește mai jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS