0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateObiceiuri în Duminica Tomii. Ce nu e bine să facem astăzi

Obiceiuri în Duminica Tomii. Ce nu e bine să facem astăzi

Duminica Tomii este ultima zi din săptămâna Luminată. Românii creștini ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Toma în prima duminică de după Paște. Această zi este una sacră, motiv pentru care aceasta este marcată cu cruce roșie în calendar.

Potrivit credinței populare, Toma nu ar fi crezut promisiunea Învierii lui Iisus Hristos. Însă în momentul în care Mântuitorul s-a ridicat și i-a atins rănile de pe plămâni, Toma s-a căit.

Fiind o zi de o mare importanță, românii dau de pomană în Duminica Tomii pentru cei care au trecut la cele sfinte. Prin pomenile pe care le fac, oamenii speră ca acestea să ajungă la cei care au trecut în neființă.

Ce nu e bine să faci în Duminica Tomii

La fel ca în oricare altă zi sfântă, oamenii au o serie de tradiții și obiceiuri.

Tradiția populară spune că nu este bine ca în ziua în care îl prăznuim pe Sfântul Toma să facem curat, să spălăm sau să coasem. Nu este bine nici să ne certăm sau să spunem cuvinte de ocară la adresa persoanelor dragi nouă sau a celor care au trecut în neființă.
În această zi sfântă ar trebui să facem parastase și să îi cinstim pe cei care au decedat.

Obiceiuri în ziua prăznuirii Sf. Apostol Toma

În Duminica Tomii, în regiunea Banatului femeile pregătesc diferite pachete pe ape curgătoare.

În acest timp, cei mici împletesc coșuri din nuiele, coșuri care apoi sunt folosite pentru așezarea ouălor roșii vopsite în ajunul sărbătorii.

În ziua prăznuirii Sfântului Toma, în timpul slujbei de la biserică, preoții sfințesc colacii și ouăle aduse de către credincioși. Apoi, se caută o apă curgătoare pentru a fi purtate către sufletele morților.

Tradiția populară mai spune că ofrandele aduse îi vor elibera de păcate pe cei trecuți la neființă, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS