9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe

Ortodocşii îl sărbătoresc, duminică, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Potrivit tradiţiei populare, ziua de 23 aprilie este marcată prin împodobirea caselor cu crengi verzi.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303.

Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.

Credinţe şi superstiţii de Sfântul Gheorghe

Una dintre practicile răspândite în ziua de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante, obicei care marchează renaşterea naturii. Plantele folosite variază în funcţie de regiune. În Muntenia se pun crengi de stejar sau de păr. În Transilvania se pun rug verde şi leuştean, scrie news.ro.

În Banat, casele sunt împodobite cu rug sau cu frunză de fag sau gorun.

De asemenea, oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, ca să fie sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el este cinstit de toată lumea. Se mai spune că cine doarme în această zi ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros.

Gunoiul adunat în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp plantele medicinale care se păstrează peste an.

Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie se va face grâu şi fân, potrivit credinţei populare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS