2.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDescoperire uriașă. Peste 1000 de monede romane de argint, găsite în Dolj

Descoperire uriașă. Peste 1000 de monede romane de argint, găsite în Dolj

Peste 1000 de monede romane de argint au fost descoperite la sfârșitul săptămânii trecute într-o localitate din Dolj de către un posesor autorizat de metale. Este cel mai mare tezaur monetar descoperit în ultimii 60 de ani în zona noastră, care ar urma să ajungă în colecția Muzeului Olteniei.

Cele 1168 de piese de argint, găsite în localitatea Padea, comuna Drănic, devin al doilea tezaur monetar ca mărime care ar ajunge în colecția Muzeului Olteniei. Cel mai mare tezaur, din punct de vedere al numărului de monede, care a ajuns la instituția de cultură doljeană până în prezent este cel descoperit la Bârca în anul 1962. Peste 1900 de piese au fost descoperite la acea vreme.

Monedele ar proveni din a doua jumătate a secolului al III-lea

La prima vedere, tezaurul de la Padea ar cuprinde monede din a doua jumătate a secolului al III-lea.

„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei”, a detaliat pentru GdS Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei.

Foto: Cosmin Vasile / Facebook

Procesul de expertiză durează aproximativ 18 luni

Monedele ar putea deveni parte din patrimoniul Muzeului Olteniei după aproximativ un an și jumătate.

„Direcția de Cultură este cea care a intrat în legătură cu descoperitorul, după care tezaurul a ajuns în custodia noastră pentru a fi curățat. Vom putea începe acest program după ce se finalizează prelevarea de probe de sol din teren, pentru a se confirma că descoperirea provine chiar din locul indicat. După ce monedele sunt curățate, urmează să fie expertizate, evaluate,. După aceea, se face un raport final și persoana care a descoperit tezaurul urmează să primească 30% sau 45% din valoarea sa. Valoarea este greu de cuantificat momentan, pentru că piesele au oxid. Pot fi monede evaluate la 10 euro, pot fi și monede evaluate la 200-300 de euro, urmează să vedem”, a transmis Radu Dumitrescu, de la Muzeul Olteniei.

Tot procesul ar urma să dureze maxim 18 luni, conform legii.

Citește și Niciun medic din Dolj nu a fost sancţionat de Colegiul Medicilor în ultimii doi ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS