Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită în fiecare an, în data de 2 mai. Cu acest prilej, în toată țara sunt organizate activități menite să promoveze sprijinirea tineretului.
Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în anul 2004, de 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 5 octombrie 2004. Legea nr. 425 privind instituirea acestei zile a fost adoptată la 25 octombrie 2004.
Târgu Jiu este Capitala Tineretului în 2023
Începând din 2016, anual, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România.
Capitala Tineretului din România funcţionează pe principii similare cu cele dedicate Capitalei Europene a Tineretului.
Desemnarea unui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar oraşul câştigător este sprijinit financiar.
Primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara, care a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016-1 mai 2017.
Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost municipiul Bacău, până la 1 mai 2018.
Apoi Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018-1 mai 2019.
Municipiul Iaşi a fost desemnat Capitală a Tineretului din România din anul 2019.
Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2020-1 mai 2022 a fost municipiul Constanţa.
Municipiul Târgu-Jiu a fost desemnat, online, Capitala Tineretului din România, pentru ediţia 2023, mandatul urmând să se desfăşoare în perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023.
Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Naționale a Tineretului
Dragi tineri,
Sunteți cei care aduc schimbarea, promovează inovarea și ne copleșesc cu entuziasmul lor. Implicați și orientați către soluții practice, aduceți plus-valoare oricărui proiect la care sunteți parte, fie că vorbim despre educație, sănătate, administrație sau orice alt sector.
Ideile voastre antreprenoriale sunt între cele mai creative și adecvate, reușind să acopere atât zone deja cunoscute, cât și segmente de nișă. Descoperiți oportunități în orice situație de criză, în perioade oricât de dificile.
Dovediți empatie, omenie și solidaritate în activitățile de voluntariat. Ați oferit ajutorul vostru cetățenilor ucraineni care au avut nevoie de un cămin în țara noastră, dar și tuturor celor care au căutat sprijin în perioada pandemiei de COVID-19.
La competițiile internaționale faceți performanță, sunteți competitivi, promovând, în același timp, ideea de echipă și cultivând prietenia.
Ne preocupă ca toate aceste calități să fie puse în valoare în beneficiul vostru, al comunităților și al întregii societăți. 2022 a fost Anul European al Tineretului, iar obiectivul nostru a fost și rămâne includerea tinerilor și priorităților lor în politicile publice naționale și europene.
Am făcut pași semnificativi, însă este nevoie să îi continuăm pentru a oferi tuturor tinerilor șanse egale și oportunități care să vă pună în valoare:
- creativitatea,
- competențele,
- deschiderea către nou,
- mai ales, speranța voastră, care este și a noastră, că veți avea acasă, în România, un viitor așa cum vă doriți.
La mulți ani, dragi tineri!
Citește și: (VIDEO) Serena Williams va deveni mamă pentru doua oară