Încep înscrierile pentru Casa Verde Fotovoltaice, pe 19 mai. Anul acesta, programul are un buget record, a anunțat ministrul Mediului.
Înscrierile se fac în funcție de regiuni, iar oamenii au la dispoziție 3 zile lucrătoare ca să își depună actele. Apoi, fiecare beneficiar va putea să își aleagă instalatorul.
Cererile vor fi luate în ordine
Primii care se vor putea înscrie sunt cei din regiunea București-Ilfov, din 19 până în 23 mai. Cererile vor fi luate în ordine, după principiul primul venit, primul servit, conform stirileprotv.ro.
Apoi, rând pe rând, urmează restul regiunilor. Programul, cu un buget de 2 miliarde de lei, ar ajunge pentru aproximativ 75.000 de gospodării. Acestea își pot monta sisteme fotovoltaice, folosind ajutorul de 20.000 de lei de la stat.
Dacă vreți să vă înscrieți, trebuie mai întâi să vă creați un cont pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Urmează depunerea documentelor.
De ce documente aveți nevoie
Documentele de care aveți nevoie ca să vă înscrieți în aplicație sunt cartea de identitate, extrasul de carte funciară, dar și dovada că nu aveți datorii la taxe și impozite locale și la bugetul de stat. După ce se va termina perioada de înscriere a persoanelor fizice, timp de 90 de zile oamenii își vor putea alege instalatorul.
250 de companii din domeniu s-au înscris deja în program, iar alte câteva sute așteaptă răspunsul de la ANRE.
„În anii trecuţi, instalatorii făceau listele, le încărcau în sistem. De fapt, duceau dosarele la Bucureşti, stabileau ordinea pe listă în funcţie de criteriile personale. Nu ştiu pe ce criterii făceau aceste companii ordinea, cine este primul, cine este ultimul, cine intră, cine nu intră. Am eliminat această posibilitate. A fost o soluţie incorectă pentru cetăţeni. Am eliminat-o”, a precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Pot primi finanțare și asociațiile, și fundațiile care prestează servicii sociale
Instalatorii mai au la dispoziție câteva zile să se înscrie în program. Trebuie, însă, să vină cu garanții, anunță președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
”Participarea în cadrul programului va fi condiţionată şi de punerea la dispoziţie a AFM-ului a unei garanţii de participare la program care va fi în cuantum de 200.000 de lei din partea fiecărui instalator şi după ce vor constitui aceste garanţii vor fi declaraţi ca şi firme agreate să poată să participe în cadrul programului şi să instaleze aceste sisteme”, a declarat Laurențiu Neculaescu, președinte AFM.
Pentru prima dată, anul acesta pot primi finanțare și asociațiile și fundațiile care prestează servicii sociale, precum și parohiile.
Citeşte şi: Val de cutremure în Turcia