8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, pe locul doi în Europa, în ceea ce priveşte incendiile de pădure

România, pe locul doi în Europa, în ceea ce priveşte incendiile de pădure

Romania se află pe locul doi în Europa, după Spania, în ceea ce priveşte incendiile de pădure. Pierderile economice globale din 2022 cauzate de dezastre naturale au atins 313 miliarde de dolari, cu 4% peste media secolului 21. Sunt rezultatele unui studiu al AON, unul dintre liderii globali ai pieţei brokerilor de asigurări.

”Potrivit studiului publicat în 2023, pierderile economice globale din 2022 cauzate de dezastre naturale au atins 313 miliarde de dolari. Este o valoare cu 4% peste media secolului 21. Pierderile globale asigurate în urma dezastrelor naturale în 2022 sunt estimate la 132 de miliarde de dolari”, arată compania.

Conform datelor citate în studiul AON, aproximativ 75% din pierderile globale asigurate au fost înregistrate în Statele Unite. Aceste cifre evidenţiază o realitate alarmantă: un decalaj global de protecţie de 58%, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din pierderile economice cauzate de dezastrele naturale nu sunt acoperite de asigurări.

România, pe locul al doilea în Europa după incendiile de pădure

România este departe de Statele Unite în cadrul clasamentului pagubelor cauzate de dezastrele naturale. Însă, în 2022, pe teritoriul ţării au ars 163.000 de hectare de teren ca urmare a incendiilor de pădure. Acest bilanţ a provocat pagube considerabile şi a clasat ţara pe locul 2 în Europa. România a fost depășită doar de Spania, unde au ars 316.000 de hectare de teren.

Conform datelor derivate din monitorizări EFFIS făcute prin satelit, întinderea totală arsă de incendiile forestiere din Uniunea Europeană în 2022 a fost a doua cea mai mare din acest secol. Ea a fost depăşită doar de anul 2017. 

Citește și Şedinţă de Guvern excepţională pentru aprobarea OUG de mărire a salariilor profesorilor

Evenimentele climatice extreme stabilesc record după record

Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii continuă să stabilească noi recorduri şi să impună provocări pentru economia şi societatea globală În acest context, rolul companiilor de asigurări devine esenţial pentru a atenua impactul economic al acestor dezastre şi a îmbunătăţi rezilienţa comunităţilor afectate.

În acest sens, AON a demarat o serie de iniţiative şi parteneriate pentru a reduce decalajul de protecţie. Scopul este de a accelera tranziţia către o economie durabilă şi rezilientă la schimbările climatice. Compania dezvoltă modele complexe de evaluare a riscurilor care iau în considerare scenarii diverse şi în continuă schimbare legate de climă. Acestea ajută organizaţiile să înţeleagă mai bine riscurile pe care le prezintă schimbările climatice şi să se pregătească pentru efectele lor.

Cutremurul devastator din Turcia a generat daune de aproximativ 90 de miliarde de dolari. Potrivit studiului AON, aproximativ 42% din pagube au fost acoperite de asigurări. 

Citește mai mult aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS