NATO începe luni cel mai important exerciţiu de manevre aeriene, coordonat de Germania. Acesta este menit să demonstreze unitatea membrilor săi în faţa potenţialelor ameninţări, în special din partea Rusiei, transmite AFP.
Exerciţiul „Air Defender 23” se va desfăşura până pe 23 iunie. Acesta va reuni aproximativ 250 de avioane militare din 25 de state membre NATO şi partenere, inclusiv Japonia şi Suedia, ţară candidată la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.
Până la 10.000 de persoane vor lua parte la acest exerciţiu
Până la 10.000 de persoane vor lua parte la acest exerciţiu. Acesta este menit să consolideze interoperabilitatea şi protecţia împotriva dronelor şi rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra oraşelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO, conform Agerpres.
Exerciţiul a fost conceput în 2018
Exerciţiul a fost conceput în 2018, parţial ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Asta, deşi nu vizează în mod specific pe cineva, a declarat generalul Ingo Gerhartz, şeful Forţele Aeriene Germane, în timpul prezentării exerciţiului.
NATO este hotărâtă să apere „fiecare centimetru” din teritoriul său. Nu va fi direcţionat „niciun zbor, de exemplu, către Kaliningrad”, enclava rusă care se învecinează cu Polonia şi Lituania, membre NATO, a dat asigurări generalul german. „Suntem o alianţă defensivă şi aşa este planificat acest exerciţiu”, a insistat el.
Aceste manevre vor avea ca scop şi transmiterea unui mesaj, în special Rusiei
Însă aceste manevre vor avea ca scop şi transmiterea unui mesaj, în special Rusiei, a explicat presei ambasadoarea Statelor Unite în Germania, Amy Gutmann. „Aş fi foarte surprinsă dacă un lider mondial nu ar lua în considerare ce demonstrează acest lucru în privinţa spiritului acestei alianţe, ce înseamnă puterea acestei alianţe, şi asta îl include pe domnul Putin”, a argumentat ambasadoarea americană. „Prin sincronizare ne sporim forţa”, a adăugat ea.
Nu există planuri în această etapă pentru a face din Air Defender un exerciţiu regulat, a precizat ambasadoarea Gutmann. Dar, a adăugat ea, „nu vrem ca acest exerciţiu să fie ultimul”.
Exerciţiul va include pregătire operaţională şi tactică
Exerciţiul va include pregătire operaţională şi tactică, în principal în Germania, dar şi în Cehia, Estonia şi Letonia. Cancelarul Olaf Scholz va vizita vineri piloţii la baza de pe aerodromul Schleswig-Jagel din nordul Germaniei.
În opinia generalului Michael Loh, exerciţiul va viza „să completeze prezenţa permanentă a Statelor Unite în Europa”. De asemenea, vrea să ofere pregătire „la o scară mai mare decât ceea ce se realizează de obicei pe continent”.