Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună în 29 iunie. Biserica a hotărât ca aceşti doi mari Apostoli să fie cinstiţi în aceeaşi zi deoarece în aceeaşi zi şi în acelaşi an au pătimit moarte de martiri la Roma. Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului, notează Agerpres.
Aproximativ 500.000 de români își serbează onomastica pe 29 iunie. Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este denumită și Sânpetru de vară, care marchează mijlocul verii agrare și începutul secerișului.
Cei care poartă numele de Petru, Petre, Petrică, Petrişor, Petronel, Petra, Petronela, Petruța sau Pavel, Paul, Paula, Paulina, Pavelina sau alte derivate își celebrează ziua numelui pe 29 iunie.
Tradiţia spune că Sfântul Petru este stăpânul lupilor
„Tradiţia spune că Sfântul Petru este stăpânul lupilor, aceştia neîndrăznind să facă vreo stricăciune oamenilor fără încuviinţarea sfântului. Tot Sfântul Petru mai are în păstrare şi cheile de la porţile Raiului şi mai are în pază şi balaurii din cer care mărunţesc gheaţa, transformând-o în grindină; se mai spune că sfântul, fiind marele ucenic a lui Hristos, umblă prin lume pentru a afla necazurile creştinilor, pe care apoi le împărtăşeşte lui Dumnezeu.
Dar poate fi văzut şi în lună sau când se deschide cerul la marile sărbători, stând la masa împărătească; dar este şi subiectul unor întâmplări hazlii: i se fură caii sau boii în timpul aratului, pierde cheile Raiului, are o iubită pescăriţă, petrece şi joacă alături de oamenii de rând la o cârciumă, se îmbată şi este bătut de oameni etc.
Dintre târgurile organizate în ţară în această perioadă, cel mai cunoscut este cel de pe Muntele Găina”, scrie Romulus Antonescu în „Dicţionar de simboluri şi credinţe tradiţionale româneşti” (2016), potrivit news.ro.
Citeşte şi: Rămăşiţe umane, descoperite printre resturile submersibilului Titan