5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateOrdonanța care ar trebui să ieftinească alimentele de bază, pe agenda ședinței de Guvern

Ordonanța care ar trebui să ieftinească alimentele de bază, pe agenda ședinței de Guvern

Ordonanța care ar trebui să ieftinească alimentele de bază în România, pe agenda ședinței de Guvern. Executivul va lua în discuţie, în şedinţa de vineri, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, scrie Agerpres.

Potrivit documentului aflat pe masa Executivului, cota de adaos comercial practicată de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20%, faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5%, faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.

Ordonanţa de urgenţă se aplică pentru 90 de zile de la data intrării în vigoare

Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry poate fi de maximum 20%, faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea nr. 81/2022.

De asemenea, proiectul stipulează că prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare.

Care sunt alimentele care vor avea preț redus

Pe lista cu produsele care vor avea adaos plafonat se află 14 alimente. Printre acestea sunt pâine, brânză, carne, lapte, ouă, fructe şi legume. Reducerile vor varia de la magazin la magazin. Între timp, PNL insistă că vrea să scadă din toamnă şi TVA-ul, la acelaşi coş de bază. Măsura este contestată de PSD.

Scăderea de preț ar putea viza doar produsele româneşti

Scăderea de preț ar putea viza doar produsele româneşti, nu şi cele de import. În plus, Consiliul Concurenţei vorbeşte şi despre riscuri de aprovizionare, adică penurie.

Citeşte şi: Google nu va mai afişa ştiri în Canada

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS