Comisia Europeană vrea să impună statelor membre ca, până în 2030, să reducă risipa de alimente cu 10% în sectorul prelucrării şi al producţiei şi cu 30% (per cap de locuitor) la nivelul comerţului cu amănuntul şi al consumului considerate împreună (restaurante, servicii alimentare şi gospodării), comparativ cu 2020, potrivit unei propuneri legislative prezentate miercuri, transmit AFP și Agerpres.
Potrivit datelor Eurostat, în fiecare an în UE sunt generate aproape 59 milioane de tone de deşeuri alimentare (131 kg/locuitor). Acestea reprezintă o pierdere financiară estimată la 132 miliarde de euro. Aproximativ 10% din totalul alimentelor furnizate unităţilor de vânzare cu amănuntul, restaurantelor, serviciilor de alimentaţie (de exemplu, cantinelor şcolare şi ale întreprinderilor, spitalelor etc.) şi gospodăriilor sunt irosite.
„O asemenea risipă în condiţiile în care 30 de milioane de europeni nu pot lua o masă de calitate decât odată la două zile. Foamea se intensifică la nivel mondial. Este pur şi simplu inacceptabil”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Textul vizează şi reducerea resurselor necesare pentru a produce alimentele pe care le consumăm.
Combaterea risipei alimentare conduce la o triplă reuşită
Combaterea risipei alimentare conduce la o triplă reuşită: economiseşte alimente pentru consumul uman; reduce impactul producţiei şi al consumului de alimente asupra mediului; ajută întreprinderile şi consumatorii să economisească bani, potrivit textului.
Propunerea Comisiei ar trebui să stimuleze statele membre să ia măsuri ambiţioase şi să sprijine modificări comportamentale, precum şi să consolideze colaborarea dintre actorii din întregul lanţ valoric alimentar şi alţi actori relevanţi (de exemplu, mediul academic, ONG-uri, instituţii financiare etc.), notează propunerea.
5% din deşeurile alimentare generate în UE apar în gospodării
Eurostat a estimat că 5% din deşeurile alimentare generate în UE apar în gospodării. 7% apar în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul şi 9% în restaurante şi în cadrul serviciilor alimentare.
Alte sectoare care contribuie la risipa de alimente în UE sunt producţia primară (11%) şi prelucrarea şi fabricarea alimentelor (20%).
CE estimează că dacă risipa de alimente ar fi redusă în conformitate cu propunerea sa. O gospodărie de patru persoane ar economisi, în medie, aproximativ 400 euro pe an.
Citeşte şi: Două locomotive s-au ciocnit