-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august?

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august?

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare se sărbătorește de către creștinii ortodocși pe data de 15 august a fiecărui an. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. Ea este precedată de o perioadă de post de două săptămâni, post cunoscut sub numele de Postul Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit traditii-superstitii.ro, în plan religios sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Isus Hristos, scrie jurnalul.ro.

După săvârșirea tuturor tainelor mântuirii noastre și după Înălțarea Domnului Iisus la ceruri, Prea Curata și Prea binecuvântata Fecioară Maria, Maica Lui și Mijlocitoarea mântuirii noastre, s-a apropiat de prea cinstita și prea slăvita ei Adormire, fiind plină de zile. Aceasta se ruga Domnului, cuprinsă de dor, să o ia la Dânsul din valea aceasta a plângerii și s-o ducă în bucuriile cele de sus și nesfârșite.

Fecioara zăcea pre patul cel împodobit, se pregătise către fericita plecare, așteptând venirea la dânsa a Fiului și Domnului ei. Deodată a strălucit în casă o lumină a dumnezeieștii slave. Acoperământul casei se vedea deschis și slava Domnului venea din cer. Atunci, arhangheli și îngeri, au vestit Prea Sfintei Fecioare Maria că El se apropia către Prea Curata lui Maică. Ea s-a ridicat din pat, sârguindu-se în întâmpinarea Lui și s-a închinat Domnului său.

De ce este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului o sărbătoare a bucuriei?

Potrivit tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său. După ce a fost înștiințată de arhangheli că va merge la viața veșnică, Fecioara Maria le spunea celor apropiați: „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu”.

Mai mult, Adormirea Maicii Domnului este privită ca mutarea la Viață, viața veșnică. Din acest motiv sărbătoarea nu este una a tristeții, ci a bucuriei.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare

Așa cum aproape orice sărbătoare ortodoxă aduce cu ea tradiții și obiceiuri, așa și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare are tradiții și obiceiuri specifice.

De sărbătoarea Sfintei Maria Mare nu se muncește, nu se coase și nici nu se spală haine. Sărbătoarea Sântămăriei se ține mai ales pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele.

În multe zone ale țării, cu precădere la sate, se obișnuiește ca în ziua de Sfânta Maria Mare să se facă masă comună în curtea bisericii. La această masă participă atât sătenii, cât și străinii din alte sate. Se cinstește astfel marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

Un alt obicei specific acestei zile de sărbătoare se referă la împărțirea de struguri și prune din noua recolată, dar și alte bucate pentru sufletul morților. Dimineața se merge la biserică și se sfințesc toate cele ce urmează să fie împărțite.

De asemenea, sărbătoarea Sfintei Maria Mare este prilej pentru bărbați să schimbe pălăria cu căciula. Altfel riscă să fie ironizați prin zicala: “A trecut Sâtămărie / Te-ai ….. în pălărie!”.

Superstiții legate de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului

Cele mai multe dintre superstițiile zilei de Sfânta Maria Mare fac referire la vremea ce va urma. De asemenea, la bunăstarea casei și a familiei. Se spune că dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, toamna va fi una lungă și blândă. În unele sate din România nu se aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cei care încalcă această superstiție riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.Tot de la Sfânta Maria Mare este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi, dar și dormitul pe prispa casei.

Sfânta Maria Mare – ziua Marinei, ocrotitoarea marinarilor

Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Se obișnuiește ca în această zi, în principalele porturi maritime și fluviale, să aibă loc ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la monumente reprezentative, exerciții demonstrative, jocuri marinărești, spectacole artistice, focuri de artificii.

An de an în portul Constanța au loc festivități și evenimente dedicate, la care participă și președintele României.

Se spune sau nu „La mulți ani” de Sfânta Maria Mare

Aproape 2,2 milioane de români poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia. Pentru toți aceștia este prilej de sărbătorire a onomasticii și de cinstire al numelui pe care îl poartă.

Pornind de la faptul că este vorba de Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Facioarei Maria, se presupune că este păcat dacă spui „La mulți ani” celor care poartă numele de Maria. Prin urmare, ziua onomastică ar putea fi sărbătorită doar pe data de 8 septembrie, de ziua nașterii Fecioarei Maria.

Totuși, Biserica nu consideră greșit să spui „La mulți ani” cu ocazia acestei sărbători, Sfânta Maria Mare fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie.

Citește și: Începe sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. 963 de candidați s-au înscris la examen, în Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS