O autostradă suspendată dărâmată, umbrele gigantice la trecerile de pietoni pentru protejarea oamenilor, lipsa completă a coșurilor de gunoi pe stradă sunt doar câteva dintre aspectele care fac din Seul, capitala Coreei de Sud, un oraș cu totul diferit față de metropolele din Europa și America. De ce este orașul asiatic miraculos, dar și trist. Ce lucruri sunt extraordinare și ce este absurd?
Seul are 10 milioane de locuitori, iar aglomerația urbană are 25 de milioane, adică jumătate din populația întregii țări, scrie Hotnews. Poți călători și peste 40 km dintr-o parte în alta a orașului. Un drum de 15 km cu taxiul costă echivalentul a 85-90 de lei românești. Râul Han împarte orașul în două și numeroase poduri îl traversează.
Puține orașe au așa o mare diversitate: zgârie-nori, palate, temple, pagode, munte, râu, cartiere pline de baruri, grădini, autostrăzi cu 12 benzi. De asemenea, parcuri de distracții, un râuleț plin de verdeață și printre cele mai mari mall-uri din Asia (unele cu peste 15 etaje).
Orașul curat în care îți duci în rucsac gunoiul, până la final de zi
Seul este un oraș special din multe motive. Unul dintre acestea ține de faptul că nu prea sunt coșuri de gunoi în public. Dacă bei o sticlă de apă la 9 dimineața o vei duce cel mai probabil în rucsac, până seara, când ajungi la hotel. Deși nu sunt coșuri de gunoi, trotuarele sunt curate. Doar pe unele străzi mai mici sunt gunoaie, și mai ales mucuri de țigară.
Totul a pornit în 1995, când autoritățile au decis să introducă un sistem prin care locuitorii să plătească taxe pentru salubrizare. Au obligat cetățenii să cumpere pungi speciale, mai scumpe, în care să lase gunoiul menajer. Pentru ca oamenii să nu evite plata pentru acele pungi, lăsând gunoiul în coșurile stradale, municipalitatea din Seul a decis să elimine câteva mii de coșuri de gunoi.
Se fumează strict în anumite zone marcate
În Seul, fumatul este interzis pe stradă, cu excepția unor zone clar marcate. Cum nu sunt coșuri de gunoi, fumătorii mai conștiincioși pun mucurile de țigară într-un pachet gol pe care-l au la ei. Alții aruncă mucurile de țigară pe jos, în locuri mai ferite.
În ultimii doi ani au început să fie instalate coșuri de gunoi și se discută despre diverse soluții. Una dintre ele este ca aceste coșuri să aibă deschizături mici. Astfel, oamenii nu ar putea arunca punga de gunoi generat în casă, ci doar ambalaje și sticle mici. Trebuie spus că sud-coreenii nu prea mănâncă pe stradă, în timp ce turiștilor li se tolerează acest lucru.
A dărâmat o autostradă pentru a scoate un râu la suprafață
Seul a făcut acum două decenii (2003-2005) ceva ce puține orașe ar fi făcut. A fost demolată o porțiune de 6 km dintr-o autostradă suspendată construită în 1976 pentru a readuce un râu la suprafață. Lucrările au costat aproximativ 400 de milioane de dolari. Acum, râul numit Cheonggyecheon este una dintre minunile capitalei. Practic, un râuleț cu mici cascade și cu verdeață în jur curge 10 km kilometri pe lângă clădirile înalte din centrul orașului.
Râul fusese acoperit de pavaj în anii 60, dar primarul din Seul a decis acum 20 de ani că merită ca acest râuleț să fie scos la suprafață. Ideea a pornit de a faptul ca orașul să devină prietenos și pentru oameni, nu doar pentru mașini.
Lucrările au costat mult, iar criticii spun că proiectul nu este prietenos cu mediul. Asta deoarece apa din râuleț este pompată din râul Han și trecută prin 10 km de tubulatură.
Mult mai multe au fost laudele, fiindcă acum sunt, în centrul orașului, locuri unde poți vedea pești în râu, poți auzi păsări cântând, la câteva sute de metri de zgârie-nori. Mai mult, au crescut prețurile apartamentelor care se află foarte aproape de râu. Exemplul din Seul a inspirat și alte orașe, mai ales din SUA.
Seul, capitala mondială a operațiilor estetice și un rai al cremelor și măștilor cosmetice
Seul este capitala mondială a operațiilor estetice. Există sute de clinici doar în celebrul cartier Gangnam. În Seul este cel mai mare procent din lume de oameni care și-au făcut operații estetice. În Coreea de Sud contează foarte mult fizicul, contează mult cum arăți, iar asta pune presiune mai ales pe femei. Nu este ceva ieșit din comun ca la 18 ani, o fată sau un băiat să primească drept cadou o operație estetică la nas. Au fost și scandaluri despre operații care nu au ieșit bine, cei afectați rămânând cu sechele.
În Seul și în toată Coreea de Sud se cheltuiesc sume uriașe pe produse de îngrijire corporală (mai ales creme de față și măști cosmetice). Asta se poate vedea mergând prin cartierul comercial Myeong-dong unde sunt zeci de magazine care vând astfel de produse. Vezi des panouri cu cuvântul „natural” și cu poze cu oameni ce au ten perfect. Mesajul pe care industria frumuseții l-a transmis mult în Coreea de Sud este că dacă îți faci operații estetice sau dacă folosești cremele și măștile cosmetice vândute, poți ajunge să arați ca star-urile K-Pop atât de populare.
Umbrele uriașe la trecerile de pietoni din Seul
Probabil și pentru că dau mulți bani pe produse de îngrijire corporală, oamenii din Seul merg cu umbrele mari, colorate, de ploaie, chiar și când cerul este complet senin. Umbrele uriașe sunt și pe străzi, mai ales în zonele centrale. Aceste umbrele sunt puse lângă trecerile de pietoni, astfel încât oamenii să stea la umbra lor. Asta în timp ce așteaptă ca semaforul să se facă verde. Și apropo de semafoare: pentru că mulți oameni, fie ei localnici sau vizitatori, stau cu ochii în telefon când merg pe stradă, la multe treceri de pietoni se găsesc benzi luminoase pe asfalt care indică ce culoare are semaforul. Aceste benzi se văd excelent nu doar noaptea, ci și ziua.
Citește și: Modificări privind restituirea permisului de conducere reținut de polițiști, în vigoare de azi