2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSatul de Vacanță din Mamaia: Bâlci, kitsch și mici în cel mai aglomerat loc din stațiune

Satul de Vacanță din Mamaia: Bâlci, kitsch și mici în cel mai aglomerat loc din stațiune

Satul de Vacanță din Mamaia este probabil locul cel mai aglomerat din stațiune în cel mai aglomerat weekend de pe litoral. A făcut, recent, înconjurul presei după un control al inspectorilor Protecției Consumatorilor. Acțiunea ANPC s-a terminat cu amenzi, plângeri penale și mâncare fluturând în aer. Șeful ANPC a concluzionat ulterior controlului că ”tot ce zboară în Satul de Vacanță se și mănâncă”.

Locul este cunoscut și căutat mai ales pentru mâncarea multă servită la prețuri mici, comparativ cu alte zone din Mamaia. De asemenea, pentru tarabele cu suveniruri accesibile și mai ales pentru tiribombe, mașini, tunelul groazei și alte mașinării și jocuri care nu se mai găsesc în număr atât de mare și divers în altă parte a stațiunii, scrie G4Media.

Satul de Vacanță, locul unde se poate mânca pe săturate

Cel mai cunoscut loc unde puteai mânca pe săturate la preț mic în anii 2000 (și care a continuat să fie cel mai căutat și după aceea) era ”Cuptorul cu plăcinte”. Acesta, însă, era celebru nu pentru plăcinte, ci pentru micii ieftini.

În 2017, inspectorii ANPC l-au închis pentru jumătate de an. Au amendat proprietarii cu aproape 1 miliard de lei vechi din cauza condițiilor în care erau depozitate alimentele, râvnite de-atâția localnici și turiști în ultimii 30 de ani. Astăzi redeschisă, locația arată, cel puțin la exterior, mult mai curată și îngrijită. Însă nu mai e atât de aglomerată.

Poate și pentru că între timp, odată cu anii, în Sat au apărut alternative culinare diverse. Oamenii se împrăștie în funcție de taverna care le face mai bine cu ochiul. Sau oferta de preț, pentru că în Sat s-au schimbat multe. Printre lucrurile care au rămas la fel este să mănânci mult cu bani mai puțini. Se explică astfel și multitudinea de oferte (Pizza 1+1 gratis, meniuri cu două feluri de mâncare la 30 de lei etc).

Cert este că doar în Satul de Vacanță poți să-ți iei, din același loc, și caracatiță, șuberek, langoși, waffle, clătite, hamsie, pizza, kurtoș, doradă, shaworma, nachos și altele. Iar meniul continuă. Cu toate acestea, locul în general arată mai curat și mai civilizat decât în urmă cu 20-30 de ani. Inclusiv lacul era igienizat, cel puțin sâmbătă seară, în momentul realizării reportajului.

S-a aruncat cu mâncare în agenții ANPC

Comisarii Autoritatății Naționale pentru Protecția Consumatorilor au mers la începutul lui august în control în Satul de Vacanță, iar lucrurile au degenerat. Furioși pe Horia Constantinescu, agenții economici au început să arunce cu mâncare în reprezentanții ANPC, să țipe și să înjure, conform imaginilor de pe rețelele de socializare. Acțiunea s-a terminat cu amenzi, propuneri de închidere a tavernelor și dosare penale pentru ultraj. Detalii, aici.

Toate tarabele verificate de cei de la ANPC aveau deficiențe de siguranță alimentară, susține instituția. Sosurile culinare filmate de comisari, care în mod normal trebuiau ținute la o temperatură cuprinsă între 0 şi 4 grade Celsius, aveau temperaturi de 26 de grade, pentru că erau ținute în soare, mai spunea ANPC atunci.

„În continuare acolo se gătește pe trotuar”

„(…) Ajungem pentru a 4-a oară în Satul de Vacanță. De ce? În continuare acolo se gătește pe trotuar. Pare că suntem singura autoritate care observăm acest lucru. Momente în care angajații celor cărora a 4-a oară le oprim activitatea s-au hotărât să dea naștere unei revolte populare. Au strâns lângă ei parte din opinia publică, cei care cred că pot mânca mâncare gătită aproape pe trotuar fără să pățească nimic (…) O parte a societății este bolnavă. Sunt aceeași părinți ce se tăvălesc pe jos că li s-au îmbolnăvit copiii și reclamă hotelurile la care stau sau restaurantele prin care au trecut la un moment dat”, spunea șeful ANPC după controalele de la începutul lunii.

Citește și: Orașul care a dărâmat o autostradă pentru a scoate un râu la suprafață

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS